Kako postići stabilniji udio mahunarka u smjesama?

499

DTS/TDS s udjelom mahunarka 30 – 60%, čine se optimalnim zbog više razloga: velike količine simbiozno vezanog N2 iz zraka, visokih prinosa krme visoke hranidbene vrijednosti, što opet dovodi do visoke konzumacije po volji domaćih životinja i, u isto vrijeme, smanjuje se opasnost od zagađenja okoliša dušičnim tvarima.

Veliki je, međutim, problem zadržati udio mahunarki u smjesi unutar ovog raspona. Mahunarke imaju izrazitu konkurentsku prednost pred travama u sredinama s ograničenom dostupnošću N. Kada se natječu s vrstama koje ne fiksiraju N (trave, zeljanice), mahunarke ne trpe zbog nedostatka N jer mogu nadomjestiti mineralni N simbioznom fiksacija N2 iz zraka, čime zadržavaju razmjerno visoku stopu rasta čak i na tlima s niskim sadržajem N. U tlima gdje mineralnog N ima u izobilju (dobro nagnojena tla), vrste koje ne vežu N2 iz zraka imaju prednost pred mahunarkama, jer bolje koriste mineralni N tla i dolazi do jakog smanjenja udjela mahunarki u tratini. Sve navedeno potvrđuje koliko je teško održati željeni udio mahunarki u smjesama.

Strategije sa smanjenim unosom N-gnojiva i/ili povećanom učestalošću košnje mogu povećati udio bijele djeteline. Tako je u švicarskim istraživanjima utvrđeno da je kod malog broja košnji i visokih količina N gnojiva udio bijele djeteline iznosio 14% (3-godišnji prosjek), dok je u tretmanima s čestim košnjama i niskim razinama N gnojiva udio bijele djeteline bio 57%. Druga opcija za optimiziranje i stabiliziranje udjela mahunarki u smjesama je optimiziranje udjela mahunarki pri sastavljanju smjesa. To zahtijeva znanja o tome koje vrste i kojem omjeru staviti u smjesu. Sastavljanje smjesa koje sadrže kompatibilne vrste može dovesti do uravnoteženijih i stabilnijih smjesa.

Štoviše, ne samo da se vrste razlikuju u svojim konkurentskim sposobnostima, nego značajne razlike postoje i među sortama unutar iste vrste. Tako je dobivanje optimalnog udjela mahunarki u smjesi s travama u značajnoj ovisnosti i o tome koje smo sorte pojedinih vrsta izabrali za smjesu.

Pašnjaci sastavljeni isključivo od trava ne osiguravaju velike energetske potrebe mladih konja, konja za teški rad niti kobila u laktaciji, a vjerojatno nisu prikladni ni za konje s prekomjernom težinom ili s određenim metaboličkim stanjima. Mahunarke kao što su lucerna i bijela djetelina mogu zadovoljiti povišene potrebe i mogu se sijati s travama kako bi se poboljšala nutritivna vrijednost krme. Lucerna i djeteline sadrže više probavljive energije i sirovih proteina od trava. Dobra su opcija za vlasnike koji žele ograničiti hranjenje svojih konja žitaricama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.