Šumska mjehurica ili ljoskavac

674

Šumska mjehurica, lat. Physalis alkekengi L., drevna je biljka čiji su fosili pronađeni na više lokacija u Europi i Sibiru. Okriljeni plodovi ove zeljanice vodilja su dušama predaka tijekom održavanja japanskog festivala Bon u kolovozu.

Karakteristična je po lakom širenju pomoću rizoma (horizontalne podzemne ili steruće po tlu stabljike) zbog čega lako pobjegne iz uzgoja.

Za razliku od drugih predstavnika roda Physalis koji su prirodno rasprostranjeni na američkom kontinentu, šumska mjehurica pridolazi na jugu Europe, jugu Azije i sjeveroistoku Azije. Raste u šumama, po rubovima šuma, na čistinama i po vrtovima i vinogradima.

Šumska mjehurica je višegodišnja zeljasta biljka. Naraste od 35 do 60 cm u visinu, rjeđe više. Trokutasto jajoliki listovi su dužine od 6 do 10 cm i širine od 4 do 9 cm. Cvjetovi su bijeli, s po pet latica, vjenčić je promjera od 10 do 15 mm. Cvjetna čaška se nakon cvatnje preobražava, raste, formira oblik mjehura, a nakon zelene faze i potom žuto-narančaste počinje crvenjeti i poprimi narančasto-crvenu boju. Rezultat je mjehurasti ovoj promjera od 4 do 5 cm s po jednim kuglastim, narančasto-crvenim plodom. Plod je veličine od jednog do dva cm i pun malenih sjemenki boje slonovače. Dozrijevaju tijekom jeseni.

Važno je napomenuti da se jestivima smatraju isključivo zreli plodovi. Nezreli plodovi i drugi dijelovi biljke, kao što su ovojnica oko ploda i lišće, su otrovni. Plodovi su bogat izvor vitamina C koji ima antioksidativno djelovanje te je od značaja za održavanje imuno sustava, povećanje proizvodnje kolagena u koži i djeluje tako da umiruje upalne procese. Bogati su i gorkim tvarima i šećerima, neotrovnim alkaloidima, pektinima, karotenima, fitoncidima i bjelančevinama. Prisutne su organske kiseline: limunska, vinska, jabučna i jantarna. Redovitom konzumacijom plodova, zahvaljujući prisustvu organskih kiselina, postiže se kiselo-lužnata ravnoteža u organizmu. Sadrže i vitamin A koji pomaže održati normalno funkcioniranje organa. Kalcij održava zube i kosti, kalij normalizira rad srca i krvožilnog sustava, natrij održava normalnima razine vode i soli, a cink pomaže održavanje imuno sustava i pomaže jetri čistiti organizam od toksina. Sadrži i manje količine željeza i fosfora, željezo sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih stanica (eritrocita), a fosfor pomaže pri izmjeni tvari i formiranju skeleta i središnjeg živčanog sustava.

Korijen sadrži alkaloide kao što je tropin, a lišće obiluje steroidima. Vrsta je poznata kao protuupalna, antialergijska, analgetična, hemostatična (zaustavlja krvarenje), diuretična i koleretična (pospješuje izlučivanje žuči). Šumska mjehurica povoljno djeluje na moždanu aktivnost na način da je umiruje. Zato ima povoljno djelovanje kod fizičkih i umnih napora i oporavka od bolesti. U narodnoj medicini plodovi su korišteni kod liječenja reume, gihta, edema, upalnih procesa mokraćovoda, bronhitisa i drugih bolesti dišnog sustava. Uvarak i vodna infuzija od plodova šumske mjehurice primjenjuju se kao učinkovito sredstvo u slučaju prehlade i kod modrica i oteklina. Svježe iscijeđen sok od plodova koristi se u slučaju dermatoza i dizenterije.

Osim što su toksični, plodovi su u početku prilično kiseli i gorkasti i nisu pogodni za upotrebu u jelima. Zreli plodovi su slatkasti. Mogu se dodati salati ili povrtnoj juhi. Od njih se može raditi sok, pekmez ili se mogu sušiti. Konzumirati valja samo zrele plodove. Potreban je oprez kod doziranja i učestalosti konzumacije. Posebno oprezne trebaju biti osobe koje imaju povišenu kiselost želuca na način da jedu jedan ili dva ploda dnevno pa postepeno povećavaju količinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.