Radovi u voćnjaku tokom zime

3488

U posljednje vrijeme, kao zaštitu, voćari sve više koriste i kemijska sredstva kojima se prskaju donji dijelovi stabla. U tu svrhu može poslužiti Kunilent R-12 koji svojim mirisom odbija štetnu divljač.

vocke

Bijeljenje voćaka

Pored toga, početkom zime je dobro obijeliti i debla voćaka kako bi ih zaštitili od pucanja kore. Za bijeljenje se rabi suspenzija dobre mazivosti, a koja se dobije na sljedeći način: u 5 litara vode dodaje se 5 kg gašenog vapna, 0,3 kg kuhinjske soli i 0,5 kg močivog sumpora (Chromosul 80 ili Thiovit jet). Premazivanje se obavlja četkom a premazuje se deblo i račvište grana. Cilj bijeljenja debla voćaka je zaštita od pucanja kore. Kako se trenutno voćke nalaze u stanju mirovanja tako mogu izdržati dosta niske temperature. Međutim, za vedrijih i sunčanijih dana kora voćaka se lagano zagrijava čime one ponovno počinju i «raditi».

Uslijed kolanja sokova pokrenutih tijekom sunčanih dana, dolaskom noći voćke ostaju nezaštićene što dovodi do opasnog pucanja njihove kore. S druge strane, bijeljenjem debla odbijamo sunčeve zrake te se kora ne zagrijava a time ne dolazi do njenog pucanja. Navedeno bijeljenje voćaka pomaže i uklanjanju mahovine s debla i donjih dijelova krošnje. Pored navedenih mjera u voćnjaku ne smijemo zanemariti i još jednu.

Zaštita od mraza

Naime, ukoliko to još nismo uradili, nužna je zaštita i agruma od mraza i jakih sjevernih vjetrova. U tu svrhu, prije početka zime, stabla agruma se omotavaju namjenskim mrežama.

Prstenasto zarezivanje kore

Na vrlo bujnim jabukama i kruškama (ne i na koštičavim voćkama) koje na zadovoljavaju urodom, prstenasto zarezivanje kore može se primijeniti kao krajnje sredstvo za obuzdavanje vegetativnog rasta i poticanja većeg stvaranja cvjetova. Potkraj proljeća oko debla uklonite usku traku kore i kambijskog sloja, na visini od oko 1 m. Ta mjera umanjuje dotok hranjiva i hormona u korijenje, pa se oni nakupljaju u gornjem dijelu stabla. Prstenasto se zarezivanje mora provesti vrlo pažljivo jer stablo može usahnuti. Najprije izmjerite širinu trake koja na malom stablu mora biti samo 3 mm; širina se postupno povećava do 1 cm na vrlo velikim stablima.

Cijelom širinom debla nožem izrežite traku kroz koru i kambijski sloj do tvrdog drveta i uklonite je. Ranu zatvorite s nekoliko slojeva ljepljive vodootporne vrpce, koja mora prekrivati ranu bez dodirivanja kambijskog sloja. Rana bi tijekom jeseni trebala zacijeliti i tada možete ukloniti ljepljivu traku. Sljedeće godine stablo bi trebalo proizvesti mnogo više cvjetova, a time i plodova – jer svaka biljka na ozljeđivanje reagira obnavljanjem.

1. zalijepite ljepljivu vrpcu oko debla, što će vam pomoći da načinite dva usporedna reza. Prsten bi trebao biti širok 3 mm -1 cm, ovisno o starosti i veličini stabla

2. usporedne rezove trebali biste načiniti kroz koru i kambijski sloj. Tupom stranom oštrice noža oprezno uklonite prsten kore.

3. omotajte vodootpornu ljepljivu traku oko prstena, tako da prekriva ranu, ili da ne dodiruje kambijski sloj. Traku uklonite kada rana zacijeli.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.