Program kontrole zdravlja i preventive šepanja krava

206

Temelj zdravlja nogu, a naročito papaka je higijena i konstrukcija poda, redovita korekcija i pravilna hranidba.

Nažalost na higijenu poda je vrlo teško utjecati na pojedinim farmama zbog lošeg materijala (beton), zatim sustava za izgnojavanje gdje krave čim se pomaknu sa ležišta stoje u balegi i mokraći.

Problem je i sklizak pod koji vrlo često dovodi do ozljeda zbog kojih krave trenutno moramo isključiti iz uzgoja. Prema nekim istraživanjima primjena gumenih podova može smanjiti do 80% bolesti nogu.

Korekciju papaka na velikim farmama treba provoditi kontinuirano, prema potrebi, a ne kada su papci prerasli.

Poznata je izreka što ih češće korigiramo imamo manje posla. Nakon korekcije, a najmanje dva puta tjedno potrebno je koristiti kupke za papke na bazi modre galice.

Danas se na tržištu nalazi čitav niz dezinficijensa za papke kao i sustavi za aplikaciju npr. zapljenjivanjem. Kao što je navedeno i hranidba utječe na zdravlje papaka naročito kod životinja koje su hranjene velikim količinama koncentrata.

U tom slučaju jedna bolest (kisela indigestija) je jedan od pogodovnih čimbenika nastanka druge bolesti (lamitis) koja se očituje šepanjem i padom mliječnosti. Važno je pravovremeno utvrditi šepavost kod krava jer time omogućavamo pravovremeno liječenje i visok stupnja izlječenja, a samim time smanjujemo gubitke u proizvodnji.

Na kraju možemo zaključiti da se zdravlju papaka i sustava za kretanje krava na mliječnim farmama u Hrvatskoj posvećuje premalo pozornosti i da je to samo jedan u nizu problema koji smanjuju mliječnost populacije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.