Višnja maraska

3258

Ovo je domaća sorta maraske. Izdvojena je selekcijskim radom 1976. godine u području Poljica. Ime je dobila po tipu rasta, naime ova sorta raste dosta uspravno, a taj tip rasta se zove recta rast.

maraska

Maraska je uvrštena na sortnu listu RH. Ishodni materijal čuva se u kolekciji genofonda maraske pri Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša Split. Pored ove kolekcije u Hrvatskoj postoji 9 registriranih matičnih stabala ove sorte u tri komercijalna rasadnika, a godišnja proizvodnja sadnica je na razini od 10-20.000 sadnica.

Uzgaja se na cijelom uzgojnom području maraske (područje od Zadra do Ploča). Posebno treba istaknuti u posljednje vrijeme povećani interes za uzgoj ove sorte na području Zadra i Visa.

Maraska razvija srednje bujna stabla s niskim deblom. Krošnja je kuglastog oblika, a grane imaju uspravan rast. Plod je pravilnog srcolikog oblika, prosječne mase oko 2.9 grama. Boja pokožice ploda je tamnocrvena kao i soka ploda. Sok ploda je aromatičan, a sadržaj suhe tvari varira od 23-29 % ovisno od stupnja zrelosti, uzgojnog područja i agrotehničkih prilika date godine. U nešto većem postotku je samooplodna sorta te su joj za uspješan rod potrebne sorte oprašivači. Otporna je na niske temperature, sušu i moniliju. Ima dobar sadržaj suhe tvari u soku.

U posljednje vrijeme bilježi se značajan porast broja stabla ove sorte, a osobito nakon sadnje nasada 15 ha u području otoka Visa te na nekoliko manjih nasada u području Zadra.

Ova sorta ima dobar gospodarski potencijal iz razloga dobre otpornosti na niske temperature, sušu i visok sadržaj suhe tvari.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.