Breskvin savijač

1214

Zbog breskvinog savijača dolazi do prijevremnog opadanja plodova i pogoršanja kvalitete onih koji ostaju na stablu.

savijac

Zaraženi plodovi su crvljivi, puni izmeta gusjenice, nepravilnog su oblika, a oštećenja su mjesta za infekciju gljivama uzročnicima truleži ploda (Moniliafructigena i druge).

Štete čini gusjenica leptira koja u ovom stadiju prezimi ispod kore ili u pukotinama debla. Krajem travnja, ali ponajviše tokom svibnja iz stabla izlijeću leptiri koji odlažu jaja na vrhove grančica. Gusjenice ulaze u plod, gdje se razvijaju hraneći se mesom ploda sljedećih 20-ak dana.

Breskvin savijač treba suzbijati prije nego što gusjenica uđe u plod. Kritični periodi za primjenu insekticida su vrijeme polijaganja jaja i vrijeme razvijanja gusjenice. Kada gusjenica uđe u plod nema svrhe primjenjivati insekticide, jer neće djelovati na štetnike sakrivene u plodu.

Insekticidi iz grupe regulatora razvoja insekata primjenjuju se od početka polijaganja jaja, pa do ulaska prvih gusenicau plod. Prvo tretiranje se obavlja kada se uoči intenzivan let leptira. Za određivanje pravog trenutka primjene navedenih insekticida treba koristiti feromonske klopke i izvještaj prognozne službe. Drugi tretman je oko 20 dana od prvog. Na ovaj način, sa dva tretmana, efikasno se riješava problem breskvinog savijača u nasadu breskve, kajsije i marelice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.