Prskanje voćaka sa ureom

594

Jesensko prskanje povećanom koncentracijom uree bit će djelotvorno jedino ako ga pravilno i na vrijeme provedemo. Naime, ako prskanje provedemo kasno, tj. nakon što lišće promijeni boju, odnosno nakon što se između peteljke lista i izbojka razvije separatni ili odvajajući sloj plutastih stanica, usvojeni dušik neće biti prebačen iz lišća u izbojke.

vocnjaci

Ova će gnojidba odraziti posebice povoljan utjecaj na brži i bolji porast korijena. Naime, dobro je poznato da po završetku vegetacije nadzemnog dijela voćke počinje intenzivniji rast korijena. Dva su glavna vala rasta korijena, i to jesenski po završetku vegetacije i proljetni prije početka vegetacije.

Tada se skupljaju pričuvne hranjive tvari u korijenju. Te će pričuve u proljeće poslužiti za početak bubrenja pupova, listanje, cvatnju, oplodnju i prvi porast mladica. Dio dušika, što je osobito važno, rasporedit će se i u pupove pa će potpomoći bolji razvitak cvjetnih pupova. Iz dobro razvijenih cvjetnih pupova razvit će se snažniji cvjetovi, pa će oplodnja odnosno zametanje plodova biti bolje.

Voćari se ne trebaju bojati kad nakon nekoliko dana ugledaju, da je lišće sprženo ili ga je zahvatio palež. Nakon toga lišće će otpasti, a otpadanje će biti nešto ranije nego ako se ne provede prskanje ureom.

Priprema:

U deset litara vode dodati 6 dkg Uree i snažno miješati najmanje deset minuta jer ona jako rashlađuje vodu. Takvom otopinom prskati krošnju s lišćem, po rubu i u unutrašnjosti krošnje. Učinak – ovo tretiranje ubrzo unosi otopinu Uree u lišće i prenosi je provodnim snopovima, floemom i ksilemom po cijelom stablu, sve do korijenja.

Takvo tretiranje blago ofuri lišće, koje brzo otpadne na tlo i ubrzano se razgrađuje, uništavajući bolesti koje bi inače prezimile na lišću. Od ovog raspadnutog lišća se stvara humus.

Prijenos Uree iz lišća u korijen potiče intenzivan rast debljeg , vlasastog korijenja i jednostaničnih korjenovih dlačica koje su vrlo sitne – na četvornom milimetru ih ima nekoliko stotina i ne vide se prostim okom. Ove dlačice imaju veliku specifičnu površinu i upijaju 90% vode i hraniva iz tla.

S ovakvom folijarnom gnojidbom u jesen se može stvoriti čak 17 milijuna korijenovih dlačica na korijenu. One poredane jedna uz drugu imaju dužinu od 3 km. S ovim korijenovim sustavom, voćke su u idućoj vegetaciji otpornije na sušna razdoblja, te će donositi krupnije i ukusnije plodove.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.