AMAZONE Centaya 3000 Super – pneumatska sijaćica za sjetvu

64

Nova AMAZONE Centaya 3000 Super – pneumatska sijaćica za sjetvu, radne širine 3 metra vrlo je moderna i praktična za upotrebu te je specijalizirana za preciznu raspodjelu sjemena. Može se kombinirati s novom rotirajućom drljačom KE 01 i rotirajućim gruberima KX i KG 01.


Zahvaljujući novom konceptu kupole, tehnologija obrade i sjetve mogu se brzo i lako odvojiti jedna od druge. Paralelno uz sjetvu, također je moguće posijati međuusjeve ili podusjeve te razbacati mamce za puževe. Za to postoji dodatna oprema, sijaća mašina za međukulture- GreenDrill 200 E (njem. GreenBrider 200 E) s 200 litarskim spremnikom.

Spremnik s lijevkom

Centaya Super može se opremiti spremnikom za sjeme od 1600 l ili 2 000 l zapremnine. Spremnik se može vrlo lako dosegnuti s lijeve strane stroja, a zahvaljujući šiljastom ulazu i strmim zidovima lijevka, sjeme se sigurno isporučuje do jedinice za doziranje. Osim toga, ostaju samo male količine sjemena koje nije sišlo. Otvor za spremnik proteže se na površini od 2,43 m x 0,91 m, tako da se Centaya može lako napuniti velikom vrećom (bigbag) ili prednjim utovarivačem sa spremnikom. Prilikom punjenja vreća praktično je što se sita s rešetkama mogu koristiti kao odlagalište za vreće dok se otvaraju, kao i za dodatne vreće za sjeme koje se mogu ostaviti neotvorene na rešetkama i dalje voziti po potrebi na polje.

Precizno elektroničko doziranje

Sjeme se dozira preko električno upravljane jedinice za doziranje ispod spremnika za sjeme. Za različite sjemenke dostupni su različiti valjci za doziranje, koji se mogu brzo i jednostavno mijenjati. S jedne strane, električni pogon olakšava određivanje brzina sjetve preko terminala u kabini traktora. Alternativno, brzina se može kontrolirati potpuno automatski putem softverskih aplikacija, zatim putem radarskog senzora, signala brzine traktora ili GPS signala brzine.

Ovisno o vrsti sjemena, senzor za visinu razine punjenja može se mjerno prilagoditi tako da vozač dobije signal putem terminala kad se postigne željena razina napunjenosti. Ispuštanje spremnika/lijevka je brzo i jednostavno preko središnjeg mjernog uređaja. Također, čišćenje spremnika nije teško, jer su glava distributera i sjemenske cijevi montirane izvan spremnika. Otvor spremnika zatvoren je čvrsto poklopcem, u vidu zarolane cerade i sigurno brtvi otvor spremnika štiteći ga od prašine i vlage. Kad se poklopac otvori, cerada se zarola, čime se štedi prostor.

Precizno postavljanje sjemena

Nova Centaya 3000 Super može, ovisno o izboru, biti opremljena TwinTeC -dvostrukim diskovima crtala, ili RoTeC – jednim diskom crtala, a s razmakom reda od 12,5 ili 15 cm. S tlakom crtala do 60 kg, TwinTeC cjevčice idu vrlo glatko kroz tlo i točno postavljaju sjeme na željenu dubinu. Zahvaljujući osloncima koji su obješeni u konturama vođenim okvirom crtala, tlak se može namjestiti centralno. Prilagođavanje tlaka crtala može se obaviti bilo mehanički u Smart Centru ili alternativno hidraulički s traktorskog sjedala, tako da se na različitim tlima tlak može namještati u pokretu. U kombinaciji s tlakom hidrauličkog crtala, Centaya ima i hidraulički podizač crtala. Kako se dubina sjetve određuje pomoću valjaka za određivanje dubine, može se postaviti centralno na svim dionicama, na dubini od 0 do 6 cm.

Alternativni RoTeC pojedinačni diskovi pokazuju svoju snagu osobito tamo gdje postoje velike količine ostataka usjeva i na vlažnim, teškim ljepljivim tlima.

Smart Centar za prilagođavanje

Smart Centar, koji se nalazi na lijevoj strani stroja, omogućuje Centayi Super da se lako kalibrira i prilagođava razini tla. Za kalibriranje, vozač gura kalibracijsko korito odozdo ispod kućišta doziranja preko tračnice i otvara kalibracijsku zaklopku. Kalibracija se može pokrenuti pritiskom tipke/gumba za kalibriranje ili TwinTerminala, koji se također nalazi u Smart Centru. Zahvaljujući univerzalnim alatima i centraliziranim postavkama sve radnje su brze i jednostavno obavljene.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.