Siva plijesan jagode

1192

Siva plijesan jagode je svakako najopasniji uzročnik bolesti jagoda. Može smanjiti urod u neslućenim razmjerima, naročito ako nastupe povoljni uvjeti za razvoj gljivice (učestale kiše i visoka relativna vlaga zraka uslijed rose).

jagoda

Uzročnik napada plodove dok su još sitni i zeleni, a naročito kasnije u zriobi. Najpovoljnija temperatura za razvoj bolesti kreće se od 15-20° C. Međutim, uzročnik bolesti može inficirati plod na mjestu kapi vode (ako se vlaga zadrži 4-8 sati) uz temperaturu od 13-15° C. Simptomi zaraze su takovi da se na zelenim plodovima uoče smeđe, uleknute pjege ispod kojih je meso mekše od okolnog.

Za kiše ili visoke vlage, takve plodove prekrije siva plijesan poput paučine. Ako su napadnuti zreli plodovi, oni posmeđe, dobiju bljutav okus i trunu uz pojavu sive prevlake. Inficirani plodovi pokažu simptome i nakon berbe, kad prilikom malo dužeg transporta mogu svi propasti.

Suzbijanje se rješava na način da se mora provesti kemijsko tretiranje dozvoljenim pripravcima i to u tri navrata: pred punu cvatnju, nakon pune cvatnje te nakon završene cvatnje.

Od pripravaka stručnjaci preporučaju primjenu fungicida SWITCH 62,5 WG ili RONILAN DF. Fungicid SWITCH 62,5 WG posjeduje dvije djelatne tvari koje se idealno nadopunjuju i pružaju vrhunsku kurativnu i protektivnu zaštitu od napada uzročnika sive plijesni. Primjenjuje se u količini od 1 kg/ ha uz karencu od 7 dana. RONILAN DF također suzbija gljivice uzročnike sive plijesni, ali uglavnom protektivnim načinom djelovanja. Primjenjuje se u količini od 1,5 kg/ha uz karencu od 14 dana.

Suzbijanjem uzročnika sive plijesni suzbit ćemo još dvije bolesti jagode: Gnomonia fructicola i Phytophthora fragariae. Uz pravilan odabir fungicida vrlo je važna kvaliteta aplikacije. Preporuča se primjena velike količine vode (do 2.000 l/ha radi dobre pokrovnosti) i povećanje tlaka uređaja. Prije primjene pripravaka svakako pažljivo pročitajte uputstvo za uporabu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.