Akutni nadam buraga zbog pjenušavoga vrenja

131

Akutni nadam buraga zbog pjenušavoga vrenja (pjenušavi nadam) pojavljuje se u preživača zbog prejedanja leguminozama, mladom travom, odnosno pašom, ili krmiva koja su počela fermentirati.

Pojavi bolest pogoduje nagli prelazak i prejedanje hranom koja lako vrije, istovremeno uzimanje vode s takvom hranom, hranidba velikim količinama fino mljevenoga koncentrata uz nedostatak sijena u obroku, proljeće, kiša, rosa i mraz, a utvrđena je i nasljedna sklonost.

U životinje se može primijetiti nemir, ogledavanje prema trbuhu, napinjanje, povećanje obujma trbuha (osobito s lijeve strane), žvakanje i gutanje zraka, teško i plitko disanje, plave sluznice, širenje nogu, rušenje i ugibanje u grču od ugušenja. Bolest se razvija za 1 do 2 sata nakon uzimanja zelene krme, a ukoliko se životinji ne pomogne (davanje sondom na usta ili kroz trbušni zid preparata koji razaraju pjenu), do uginuća obično dolazi za 4 do 8 sati.

Preventiva: provoditi pravilnu hranidbu, paziti da udio sirove vlaknine u obroku junadi bude od 14 do 16%, prije hranidbe zelenom hranom davati obroke sijena, provoditi postupan prelazak s jedne vrste hrane na drugu (10 do 14 dana), ne napajati goveda neposredno prije ili nakon ispaše te izbjegavati napasivanje u sezoni cvatnje djeteline ili po rosi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.