Automatizacija u tovu pilića

470

U tovu pilića raspodjela hrane vrši se spiralnim transporterima, koji hranu iz rezervoara s hranom transportiraju u okrugle hranilice.

Kod opskrbe i korištenja vode na poljoprivrednim gospodarstvima postignut je visok stupanj mehaniziranosti, tj. automatizacije – tako štedi znatan dio rada, a istovremeno se voda koristi na najbolji mogući način. Primjenom automatskih pojilica u uzgoju domaćih životinja postižu se bolji proizvodni rezultati.

Pojilice su prilagođene veličinom i načinom aktiviranja vrsti i kategoriji životinja. Pri tome su uvaženi svi anatomski prohtjevi pojedinih životinja. Razlikujemo grupne i individualne pojilice.

Punjenje grupne pojilice osigurano je preko posebnih ventila koji mogu raditi po sistemu plovka (kod goveda) ili težina pojilice zatvara dovodni ventil (viseće pojilice kod peradi). Individualne pojilice aktiviraju same životinje i razlikujemo pojilice tipa posude. Zastupljene su kod krupnijih životinja.

Pojilice tipa sisaljke zastupljene su kod svinja, a pojilice tipa nipl zastupljene su kod peradi. Zbog planiranja potrošnje vode na farmi, potrebno je znati potrebe pojedinih životinja za vodom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.