Sorte crnog ribizla

746

U nastavku teksta kratko ćemo opisati nekoliko najpoznatijih sorti crnog ribizla.

crni-ribizl

Ben Lomond (Ben Lomond) – karakterizira je kompaktan grm srednje bujnosti, s blago razvedenim granama. Otporna je sorta prema uzročniku pepelnice (Sphaerotheca mors-Uvae) i poznim mrazevima. Samooplodna je sorta u visokom stupnju i vrlo rodna. Vrijeme sazrijevanja je srednje rano, nekoliko dana prije sorte Baldwin.

Ben nivis (Ben Nevis) – sestrinska je sorta sa Ben Lomond. Žbun ove sorte je umjereno bujan i uspravan. Pokazuje otpornost prema poznim mrazevima i pepelnici. Samooplodna je i vrlo rodna sorta. Vrijeme sazrijevanja je srednje rano, nekoliko dana prije sorte Baldwin. Bobice su srednje krupne (0,96 g), loptaste, čvrste, tamnomrke i kvalitetne. U grozdice se nalazi po 6,2 bobice, koje ujednačeno sazrijevaju i ne otpadaju pred berbu. Mehanizirana berba se uspješno obavlja. Plodovi se najviše koriste za spravljanje džema i soka.

Blek rivord (Black Reward) – daje bujan žbun, više raširen. Osjetljiva je na pepelnicu. Nešto kasnije cvjeta od sorte Baldwin, što je značajno za eventualno izbjegavanje kasnih mrazeva. Vrlo je rodna sorta. U našim uvjetima sazrijeva srednje rano, nekoliko dana prije sorte Baldwin. Bobice su srednje krupne (0,89 g), tamnomrke i čvrste. Nedostatak ove sorte je što sok nije dovoljno obojen, pa ga treba miješati sa sokom drugih bolje obojenih sorata crnog ribizla (tzv. bojadisera).

Čačanska crna – formira bujan žbun, s granama koje se u početku razvijaju uspravno, a kasnije pod teretom roda dobivaju ra- širenu formu. Otporna je prema uročnicima antraknoza (Pseudopeziza Ribisi). Cvjeta i sazrijeva srednje rano, istovremeno sa sortom Baldwin. Grozdici su dugi, s prosječno 8,5 srednje krupnih bobica (0,82 g). Zrele bobice lako odvajaju od peteljke, ali ne otpadaju same. Pogodna je za mehaniziranu berbu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.