U nastavku teksta kratko ćemo opisati nekoliko najpoznatijih sorti crnog ribizla.
Ben Lomond (Ben Lomond) – karakterizira je kompaktan grm srednje bujnosti, s blago razvedenim granama. Otporna je sorta prema uzročniku pepelnice (Sphaerotheca mors-Uvae) i poznim mrazevima. Samooplodna je sorta u visokom stupnju i vrlo rodna. Vrijeme sazrijevanja je srednje rano, nekoliko dana prije sorte Baldwin.
Ben nivis (Ben Nevis) – sestrinska je sorta sa Ben Lomond. Žbun ove sorte je umjereno bujan i uspravan. Pokazuje otpornost prema poznim mrazevima i pepelnici. Samooplodna je i vrlo rodna sorta. Vrijeme sazrijevanja je srednje rano, nekoliko dana prije sorte Baldwin. Bobice su srednje krupne (0,96 g), loptaste, čvrste, tamnomrke i kvalitetne. U grozdice se nalazi po 6,2 bobice, koje ujednačeno sazrijevaju i ne otpadaju pred berbu. Mehanizirana berba se uspješno obavlja. Plodovi se najviše koriste za spravljanje džema i soka.
Blek rivord (Black Reward) – daje bujan žbun, više raširen. Osjetljiva je na pepelnicu. Nešto kasnije cvjeta od sorte Baldwin, što je značajno za eventualno izbjegavanje kasnih mrazeva. Vrlo je rodna sorta. U našim uvjetima sazrijeva srednje rano, nekoliko dana prije sorte Baldwin. Bobice su srednje krupne (0,89 g), tamnomrke i čvrste. Nedostatak ove sorte je što sok nije dovoljno obojen, pa ga treba miješati sa sokom drugih bolje obojenih sorata crnog ribizla (tzv. bojadisera).
Čačanska crna – formira bujan žbun, s granama koje se u početku razvijaju uspravno, a kasnije pod teretom roda dobivaju ra- širenu formu. Otporna je prema uročnicima antraknoza (Pseudopeziza Ribisi). Cvjeta i sazrijeva srednje rano, istovremeno sa sortom Baldwin. Grozdici su dugi, s prosječno 8,5 srednje krupnih bobica (0,82 g). Zrele bobice lako odvajaju od peteljke, ali ne otpadaju same. Pogodna je za mehaniziranu berbu.