Viljamovka, kraljica krušaka

2508

Viljamovka je kasna ljetna sorta kruške koja je otkrivena kao slučajni sjemenjak u Engleskoj oko 1770. godine. Na američkom tlu prva viljamovka javlja se 1797., a sljedeći vlasnik farme Enoch Bartlett tu sortu kruške, njemu još nepoznatu, naziva po svome prezimenu.

vilijamovka

Tako se viljamovka i dan danas u Americi može naći pod nazivom Bartlett. Inače, riječ je o sorti kruške koja se i više nego udomaćila u našoj zemlji. I doista, malo tko ne zna za ovu krušku koju je dobrim dijelom proslavila i njena vrhunska žestica-svuda cijenjena rakija viljamovka.

Šalu na stranu, doista je riječ o kvalitetnoj i cijenjenoj sorti, što potvrđuje i podatak da je upravo viljamovka standard prema kojem se ocjenjuju druge kruške. Tako se i u stručnoj literaturi sve ravna po njoj, odnosno, često se koriste podaci o vremenu dozrijevanja na osnovu njenog dospijeća npr. za neku sortu kruške kažemo da dozrijeva 14 dana poslije viljamovke i sl. Inače, spomenimo kako viljamovka u našim uvjetima dozrijeva od 10 do 20 kolovoza kada se na njenim stablima uočavaju srednje veliki plodovi, tipičnog kruškolikog oblika i prosječne mase od 160 do 260 grama.

Meso ploda je svijetložute boje, vrlo sočno, topivo u ustima, karakteristične muškatne arome. Osim toga, sadržava puno fine kiseline i šećera što je čini vrlo ukusnom i cijenjenom voćkom u širokom krugu potrošača.

A pošto je sada vrijeme sadnje voćaka, dobro razmislite o izboru sortimenta, jer je ova sorta zasigurno kraljica krušaka.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.