Najbolja nesilica među guskama

379

Temperament labudolikih gusaka može biti prilično različit među pojedinim uzgojnim linijama, premda kao i kod drugih domaćih gusaka način držanja i postupanje s njima određuje njihovu narav.

Valja biti oprezan s gusanima kad guska sjedi na jajima, jer oni u tom razdoblju znaju biti posebno napasni za posjetitelje. Za one koji traže ‘psa čuvara’ u svom dvorištu s peradi, labudoliki gusani su izvrstan izbor. Ne samo zbog svoje agresivnosti nego i radi bučnog glasanja koje će danju i noću upozoravati ako se uoči prijetnja od uljeza.

Labudolika guska je vrlo plodna i smatra se najboljom nesilicom među guskama, ali nije osobito pogodna za proizvodnju mesa. Obično tijekom razdoblja nesivosti polaže između 40 i 60 jaja. No, postoje izvještaji o linijama koje nesu do 100 jaja. Njezina sezona nesenja traje oko pet mjeseci (od veljače do kraja lipnja). Jaja su uglavnom bijele boje, a prosječna težina iznosi 120 g. Zbog velike nosivosti instinkt sjedenja na jajima i vođenje guščića u većine gusaka nije sačuvan. No, i među njima postoje iznimke koje se pouzdano razmnožavaju.

Guska položi oko 12 do 15 jaja na kojima čvrsto sjedi 28 do 32 dana. Općenito, takve životinje su otporne na klimatske utjecaje i dobro se rasplođuju. Kad je guska spremna za sjedenje na jajima napravit će gnijezdo iz svega što je dostupno, tako da možete osigurati slamu i drugi materijal na mjestu pogodnom za inkubiranje jaja. Kutija za gniježđenje treba biti duljine 100 cm, širine 60 cm i visine 50 cm. Labudolika guska je prikladna za mala gospodarstva, pod uvjetom da ima slobodan pristup većem pašnjaku i vodi za kupanje jer ona kao tipična pašna životinja koja jede mnogo trave i drugih zeljastih biljaka, od proljeća do jeseni namiruje svoje potrebe za hranom na dobro osmišljenom travnjaku.

Poznata je izjelica zelene hrane i može se prema potrebi puštati u vinograde, voćnjake, nasade jagoda, duhana i druge usjeve da suzbija korove. Iako ima duga krila, njezina sposobnost letenja je ipak ograničena. Ove guske su otporne na klimatske utjecaje i bolesti. Radoznale su i oprezne, živahnog temperamenta, a u pogledu smještaja su nezahtjevne, jedino u slučaju jačeg mraza preporučljivo je imati suhi izolirani objekt. Vrlo su aktivne noću i mogu dobro vidjeti u mraku.

Ako im dopustite, ostat će cijele noći na otvorenom. Jednom mužjaku dodjeljuju se najviše četiri ženke. Osim svoje domovine, oduvijek su imale samo marginalnu ulogu u proizvodnji mesa ili perja u usporedbi s drugim pasminama gusaka. No, vrijedno je spomenuti tamno, vrlo ukusno meso ovih gusaka. U odnosu na ostale pasmine postoji manja količina masti u mesu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.