Suzbijanje odraslih hrušteva

3232

Suzbijanje odraslih hrušteva rijetko je kada potrebno. Brojnost i štete od grčica mogu se uspješno smanjiti kombinacijom agrotehničkih i kemijskih mjera.

Od agrotehničkih mjera osobito je važna obrada tla. čime se grčice mehanički uništavaju i izbacuju na površinu. Na taj način izložene su nepovoljnim klimatskim čimbenicima, te postaju lak plijen raznih prirodnih neprijatelja (ptica, kukaca predatora).

Odluku o suzbijanju grčica treba temeljiti isključivo na rezultatima pregleda tla. Pregled tla na sve zemljišne štetnike obavlja se kopanjem jama dimenzija 25×25; a dubina jame odgovara jednoj duljini lopate (25 cm). Sva zemlja iz jame se stavi na prostirku, mrvi te detaljno pregleda na prisutnost štetnika. Prosječan broj jama za male parcele iznosi 5-8 jama, a za parcele od 1-5 ha iznosi 8-14 jama.

Da bi se dobio broj štetnika po m2, treba izbrojiti pojedmačno svakog štetnika, pomnožiti dobiveni broj sa 16 te podijeliti s brojem jama.

Kad se pregledom tla pronađe više od jedne grčice hrušta potrebne su kemijske mjere zaštite koje treba provesti prije sađnje/sjetve odnosno u vrijeme sadnje/sjetve, unošenjem u tlo insekticidnih granula na dubinu 3 – 8 cm ili prskanjem tla.

Za kemijsko suzbijanje dozvolu na našem tržištu imaju insekticidi na osnovi klopririfosa (Dursban E-4S. Nufos, Pynnex 48EC. Kentaur G5). imidakloprida (Gaucho FS 600 ROT) koji se primjenjuju širom prije sjetve – sadnje uz inkorporaciju ili u trake istovremeno sa sjetvom uz inkorporaciju.

Također dozvolu za suzbijanje grčica hrušta imaju granulirana sredstva na osnovi teflutrina (Force 1.5-G) koja se primjenjuju pomoću depozitom za granulirane insekticide, te sredstva za tretiranje sjemena također na osnovi teflutrina (Force 20 CS).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.