Folijarna prihrana voćnjaka

1891

Folijarna prihrana podrazumijeva opskrbu putem lista, mladice ali i ploda, čime se omogućuje brzo i lako snabdijevanje hranivima.

Visoku opravdanost folijarne prihrane čine njeni rezultati u prilikama smanjenog ili onemogućenog dotoka hraniva iz korijena. Uzroci slabog usvajanja hraniva putem korijena mogu biti brojni; nedostatak vlage-suša, niske temperature, neplodno tlo, visok stupanj vezanja hraniva u tlu, gubici ispiranjem, niske temperature tla te ograničen, povrijeđen ili bolestan korijenov sustav. Isto tako visoke temperature i intenzivan rast iscrpljuju voćke i nameću potrebu za dodavanjem mikro i makro hraniva putem otopina.

U svojoj paleti, Petrokemija nudi hranjive otopine Fertine koje u svom sastavu sadrže makro, sekundarna i mikro hraniva. Od osnovnih makro hranjiva to su dušik (N), fosfor (P2O5), kalij (K2O), od sekundarnih kalcij (Ca) i magnezij (Mg) te mikrohraniva bor (B), željezo (Fe), bakar (Cu), mangan (Mn) i cink (Zn). Ova hraniva često nedostaju u ishrani biljaka i neophodna su za postizanje dobre kvalitete, sigurnih i visokih prinosa uzgajanih kultura.

Fertina V opskrbljuje biljku i plod makro i mikro hranivima. Sadrži dušik (N) 4 %, fosfor (P2O5) 7 %, kalij (K2O) 9 %, bor (B) 0,2 %, bakar (Cu) 0,002 %, željezo (Fe) 0,02 %, mangan (Mn) 0,01 %, cink (Zn) 0,02 %. Namijenjena je svim voćkama (maslinama). Primjenom Fertine V postiže se veći i kvalitetniji plod, viši sadržaj suhe tvari te bolja obojenost plodova. Kod mladih voćaka osigurava pravilan rast i razvoj vegetativnih organa uz brzu opskrbu lako pristupačnim hranivima. Isto tako, primjenjuje se i nakon većih stresnih situacija poput suše, bolesti, tuče kada je potreban brz oporavak voćke.

Prva primjena Fertine V slijedi nakon formiranja lisne mase. Slijedeća tretiranja mogu se obavljati svakih 10 – 14 dana. Prskanje se obavlja u 2 postotnom koncentracijom (2 litre Fertine V na 100 litara vode). Broj prskanja kreće se od 4-8 puta. Primjenjivati se može zajedno sa zaštitnim sredstvima, a prskati treba u jutarnjim ili večernjim satima, a nikako po jakom suncu.

Fertina Ca je nezaobilazna u uzgoju voćaka (i maslina) na kiselom tlu, a posebice kod jabuke, kruške, trešnje, višnje, breskve i marelice. Predstavlja izvor dušika (N) 8 % i kalcija (CaO) 12 %. Učestalom primjenom Fertine Ca postiže se čvrst i zdrav plod, a na taj način umanjuje se i sprečava pojava lenticelarnih i gorkih pjega, posmeđenje, staklavost te kasnije propadanje plodova. Plodove prskamo Fertinom Ca 14 dana nakon zametanja pa sve do berbe u koncentraciji 1 – 2 % otopine (1 – 2 litre Fertine Ca na 100 litara vode).

Fertina B predstavlja izvor bora (B) 4 % i dušika (N) 3 %. Bor utječe na pokretljivost polena, a time i na bolju oplodnju. Osim oplodnje, bor iz Fertine B omogućuje pravilan rast i razvoj ploda. Pri nedostatku bora plodovi voća (i masline) sitni su, nerazvijeni s deformacijama i plutastim nakupinama. Prskanja Fertinom B tijekom rasta ploda povisuju nakupljanje suhe tvari, šećera i ulja što doprinosi boljoj kakvoći plodova. Prva primjena Fertine B u voćaka slijedi prije cvatnje (u stadiju pupova) dok slijedeće 1 – 4 primjene tijekom rasta ploda. U maslinicima prvo prskanje Fertinom B obavlja se dva tjedna prije cvatnje. Ukoliko se maslinici nalaze na karbonatnom tlu tretiranja s Fertinom B mogu započeti i ranije u veljači ili ožujku. Prskanje se obavlja u jedan postotnom koncentracijom (1 litra Fertine B na 100 litara vode). Primjenjivati se može zajedno sa zaštitnim sredstvima, a prskati treba u jutarnjim ili večernjim satima, a nikako po jakom suncu.

Fertina Fe predstavlja otopinu 6 % željeza (Fe) i namijenjena je za suzbijanje žućenja lišća uslijed nedostatka željeza. Primjenom Fertine Fe omogućuje se intenzivnija obojenost zelenom bojom kod maslina i pojedinih sorata jabuke (Granny Smith). Na karbonatnim tlima gdje je željezo nedostupno biljci, voćke (masline) ostaju blijede, slabije kondicije, uz smanjeni rast cvjetnih pupova te sa sitnim i manje sočnim plodovima. Fertinom Fe omogućuje se kontinuirana opskrba željezom, nesmetan razvoj ploda, krupan i intenzivno obojen plod. U slučaju kloroze potrebno je obaviti prskanje s

Fertinom Fe u koncentraciji 0,2 % (kod voćaka) i 0,5 % kod maslina (200 ili 500 ml Fertine Fe/100 litara vode) svakih 14 dana do nestanka simptoma žućenja. Fertina R sadrži makro i mikro hranjiva (10 % dušika, 5 % kalija, 2 % magnezija, 0,5 % bora i 3% cinka). Može se nadopunjavati s Fertinom Fe i Fertinom B na karbonatnim tima, ali i tamo gdje nedostaje cink. Primjenjuje se u 2 % otopini 2 – 6 puta tijekom vegetacije.

Optimalnom gnojidbom voćaka i maslina Fertinama putem lista i ploda omogućit će se neprekidna opskrba biljnim hranjivima čime se osigurava optimalna snaga rasta i kvalitetni i zdravi plodovi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.