Abbe Fetel, kvalitetna sorta kruške

1824

U talijanskom sortimentu dolazi među tri najvažnije sorte, jer je dobro prihvaća tržište. Fetelova spada među vrlo kvalitetne sorte.

Srednje je bujnog rasta s dosta tankih izbojaka, koje rezom treba prorijediti. Plodove najviše donosi (80%) na kratkim rodnim izbojcima koje zovemo štrljcima. Štrljak je kratki rodni izbojak koji na vrhu nosi cvatni pup, a sa strane nema pupova već samo ožiljke peteljki lišća.

Cijepljena na podlogu dunje prikladna je za uzgoj u gustom sklopu gdje se sadi do 3000 sadnica po 1 ha. Međutim, ako se uzgaja cijepljena na dunju tada treba koristiti međupodlogu, jer nema dobar afinitet s dunjom. To znači da se na dunju kao podlogu najprije cijepi sorta koja ima dobar afinitet s dunjom, a potom na tu sortu Fetelova. Ta sorta koja je cijepljena izravno na dunju posreduje između dunje i Fetelova, a nazivamo je međupodlogom. Za međupodlogu se mogu koristiti sorte Gelertova, Pastorčica, Sv. Marija i druge.

Habitus rasta sorte Fetelove odgovara za uzgojne oblike: vitko vreteno, vretence, tatura trelis, slobodna palmeta s kosim granama itd. Sve su to uzgojni oblici koje danas primjenjujemo u intenzivnom uzgoju krušaka u voćnjacima gustog sklopa. Prikladan razmak sadnje za ovu sortu na podlozi dunje je 3,5 – 4,0 m između redova, a u redu 90 – 110 cm.

Najbolje joj odgovaraju umjereno topla područja s nešto relativnom vlagom zraka. Voli dublja, dobro drenirana struktura i plodna tla. Ne podnosi alkalna i karbonatna tla koja sadržavaju više od 1,5 posto aktivnog vapna, jer na takvim tlima obolijeva od žutice lišća ili ferokloroze. Cvate srednje rano, a dobri su joj oprašivači sorta Vilijamovka, Boskova tikvica, Packhams Triumph, Gelert, Passe Crassane i druge diploidne sorte koje istovremeno cvatu, odnosno koje se podudaraju u vremenu cvatnje. Sorta je sklona zametanju partenokarpnih plodova, no, ne u dovoljnoj mjeri. Partenokarpni se plodovi zameću ako za cvatnje nastupi zahladnjenje. Osjetljiva je prema bakterijskoj bolesti, bakterijskoj paleži, a srednje osjetljiva prema kruškovoj buhi i toplotnom udaru.

U rodnost dolazi srednje rano, a daje srednje visoke prirode. Kasno je jesenska sorta. Plodovi dozrijevaju za berbu oko 30 dana nakon Vilijamovke, odnosno potkraj rujna. Plod je velik do srednje velik, prosječne mase 200 – 250 grama. No, nisu rijetki veliki plodovi od 320 grama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.