Pepelnica breskve

197

Pepelnica na breskvi indirektnu štetu pričinjava time što se smanjuje asimilacijsku površinu lišća, pa je time i ishrana biljke slabija.

Direktne štete očituju se u smanjenoj tržišnoj vrijednosti zaraženih plodova. Lišće je djelomično ili potpuno prekriveno prljavo bijelom prevlakom, koja kasnije postane žućkasta. Jače je napadnuto mlado lišće, jer je starije otpornije. Lišće se deformira uslijed nejednakog rasta oboljelog i zdravog dijela.

Za jakih zaraza prevlaka može pokrivati list s lica i s naličja. Listovi ne dostižu maksimalnu veličinu, ostaju manji. Ako je napad jak, lišće se suši i otpada.

Mladice – mogu biti napadnute samo dok su zelene, ali micelij ostane na njima i kada odrveni, no tada poprima žućkastu nijansu. Vrhovi jako napadnutih mladica se suše.

Plodovi su najosjetljiviji na napad od zametanja, pa dok ne dosegnu promjer od 3-4 cm. Veći ili manji dio ploda prekriva prljavo bijela prevlaka. Ako su plodovi u ranoj fazi jako napadnuti, suše se i otpadaju.

Gljiva najčešće prezimljava kao micelij u vršnim ili postranim pupovima. Vrlo rijetko formiraju se plodna tijela-kleistoteciji. U proljeće, kada iz pupova izađu listići, gljiva ih inficira. Na listovima se stvara pepeljasta prevlaka – spore (oidije), koje tijekom vegetacije šire zarazu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.