Lješnjak – voćka skromnih zahtjeva

822

Kao što smo rekli, lijeska je voćka skromnih zahtjeva, stoga za njen uzgoj nema većih ulaganja, a opravdanost uzgoja je velika.

Lijeska je voćka kojoj za uzgoj odgovaraju sunčani brežuljci i tla skromnijeg sastava. Općenito se smatra da lijeska dosta podnosi niske temperature čak do – 25 °C, odnosno povoljna mediteranska klima koja je tipična za ovo podneblje omogućava uspješan uzgoj lijeske.

Što se tiče kontinentalnih krajeva, prednost pri uzgoju imaju bolje zaštićeni položaji s blažim nagibom. Što se tiče potreba za vodom tijekom godine, potrebna je optimalna količina vlage u tlu i zraku.

Nedostatak vlage se najprije negativno manifestira u vrijeme intenzivnog rasta mladica i formiranja ploda. Pored toga, lijeska je tipični heliofit, dakle, voćka koja traži dosta svjetlosti, pa stoga treba znati pravilno uskladiti gustoću sklopa u uzgojni oblik.

Lijesku najčešće uzgajamo u obliku grma, pri čemu sadimo 2 – 3 sadnice u obliku trokuta najčešće, koje su dovoljno razmaknute da bi mogla svjetlost ulaziti u sredinu, što je vrlo bitno. Sadnja lijeske preporučuje se u jesen. Za jesensku sadnju treba napraviti duboko oranje krajem ljeta. Za proljetnu sadnju, koja se manje preporučuje, duboka obrada može se obavljati od ljeta sve do zime, ako to dopušta vlažnost tla. Niske temperature, smrzavanje i odmrzavanje tijekom zime izazivaju rahljenje tla.

Postoje mnogi čimbenici koji utječu na odabir sorte. Velik utjecaj na izbor sorte ima sama namjena proizvoda, prema kakvoći. Pa tako na osnovi kakvoće ploda i namjene sorte lijeske razlikujemo tri skupine: Sorte koje su namijenjene za svježu potrošnju, sorte sjedinjenih svojstava za industrijsku preradu i stolnu uporabu i sorte za konditorsku preradu (čokolada, …).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.