Jabučna buha

1101

Ozbiljan je štetnik jabuke samo u netretiranim voćnjacima. Široko je rasprostranjena i česta u Europi.

Štetnik napada pupove i listove. Odrasli oblik jabučne buhe je zelenkaste do žuto-zelene boje u proljeće i ljeto, dok u jesen poprimi smeđe-narančastu do kesten-crvenu boju. Krila su joj prozirna s tamnim žilicama u jesen. Dužine je od 2.5 do oko 3 mm.

Jajašca su dužine 0.4 mm, izduženo-ovalnog oblika i krem-žute boje s vrlo kratkim, nitastim stapkama i debelom trbušnom peteljkom.

Ličinke su zelenkaste boje s crvenim očima. Imaju plosnato, široko i ovalno tijelo s istaknutim počecima krila u kasnijim stadijima. Starije ličinke su žućkaste do blijedo zlatno-smeđe boje sa smeđim nogama.

Jabučna buha je rjeđa vrsta u nas koja vrlo dobro podnosi niske temperature. Prezimljuje u obliku jajašaca u pazušcima pupova i pukotinama kore stabla jabuke. Mlade ličinke se izležu tijekom duljeg razdoblja u proljeće, obično u travnju ili početkom svibnja. Iste pužu prema otvorenim ili još uvijek zatvorenim pupovima te ubrzo započinju s hranjenjem na način da ustima buše unutarnje tkivo pupa i sišu biljni sok . Ličinke se hrane i u cvjetnoj gronji te lisnim pupovima. One su relativno inaktivne i luče bijele voštane niti. Također izbacuju ljepljivu bijelu medljiku u obliku kuglica, dajući im vrlo karakterističan prepoznatljiv izgled.

Kada su potpuno site, obično od kraja svibnja pa nadalje, svaka ličinka se učvrsti za list svojim ustima. Nakon toga koža ličinke se razdvoji te se pojavi odrasli oblik buhe. Odrasli se oblici pojavljuju na drveću tijekom ljeta i jeseni i vrlo su aktivni. Parenje se obično odvija u kolovozu ili rujnu, a ovisno o sezoni, jabučna buha može polagati jaja kontinuirano do listopada ili studenog. Jaja obično polažu uglavnom duž ožiljaka na listovima ili među prazne ljušture jaja prethodnih generacija. Vrsta ima samo jednu generaciju godišnje.

Najveće štete prave ličinke u proljeće. One se skupljaju na nabubrenim i poluotvorenim pupovima na kojima sišu. Izlučivanjem medne rose katkad sljepljuju listiće pupova što uzrokuje njihovu kržljavost te se nakon toga osuše i otpadnu. Nakon toga jabučna buha siše na lišću koje se kovrča i otpada. Pri jačem napadu moguća je i deformacija plodića.

Ličinke izazivaju velike štete u razdoblju prije cvatnje. Latice na djelomično otvorenim pupoljcima počinju smeđiti. Cvjetovi, u gronjama koje su prepune jabučnih buha, mogu u roku nekoliko dana biti potpuno oštećeni često i prije uočavanja zaraze. Odrasli su oblici vjerojatno bezopasni.

Budući da prezimljuje u obliku jaja na jabuci, korisno je kasno zimsko prskanje ili tretiranje insekticidima u vrijeme pojave mladih ličinki.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.