Cedar, ljekovito drvo koje liječi plućne i kožne bolesti

3435

Ljekovita svojstva cedra spominju se već u Bibliji te u najstarijem poznatom medicinskom dokumentu Sumerskoj pločici (3000 g. pr. Krista).

Po nekim antičkim izvorima posebno je cijenjen libanonski cedar, u gradnji raznih građevina, a u liječenju mnogih bolesti koristili su ga Asirci, Babilonci, Perzijanci, ali drugi narodi. Od njih su se izrađivale i razne kutije, zdjele i košare, razni alati i olovke, a bili su i dobar izvor goriva. Himalajski cedar koji su nazivali drvom bogova koristili su Hindusi u religijskim ceremonijama, a svećenici su njime liječili gubu. Sibirski cedar stanovništvo Sibira nazivalo je sibirskim divom, dragocjenim ili majčinskim drvetom. Obzirom da je vrlo ljekovito drvo, stanovnici Sibira i sjevernih europskih zemalja koristili su iglice za pripravu vitaminskih napitaka, smolu za liječenje rana, sjemenke za proizvodnju ulja.

Koliko je cedar znakovit za Libanon vidi se i stoga što se kao simbol ove zemlje nalazi na njihovom grbu i zastavi. Zbog krčenja cedrovih šuma koje su se intenzivirale već krajem 19. stoljeća, sve ga je manje, uglavnom u zabačenim predjelima zemlje. Jedno od najpoznatijih staništa cedra u Libanonu je područje planine Makmel iznad doline Kadiš. Tu rastu „božji cedrovi“ (Horš Arz el-Rab), ima ih oko 375 komada, a neki od njih stariji su od 3000 godina. Četiri stabla imaju visinu veću od 35 metara i promjer debla od 12 do 14 m. S njihovom zaštitom započela je već 1876. britanska kraljica Viktorija, a 1998. uvršteni su na UNESCO-ov popis svjetske baštine s područja Azije i Oceanije.

I danas kao i nekad cedrovo ulje na izuzetnoj je cijeni zbog svoje kvalitete. Ugodnog je okusa, svijetlo je žute ili zlatno žute boje. Primijenjuje se u medicini, u proizvodnji lakova i boja. Sva esencijalna ulja cedra dobivaju se destilacijom drveta vodenom parom. Ulje, čija je ljekovita i terapeutska svojstva među prvima spomenuo 1698. Nicolas Lemery, poznato je kao lijek za mnoge bolesti. Koristi se u liječenju (tuberkuloze, ateroskleroze, hipertenzije, proširenih vena, gljivičnih obljenja te raznih kožnih oboljenja,…)

Oraščići cedra kvalitetniji su po svojoj kakvoći od suncokretovog ulja i mliječnog maslaca. Za vrijeme vladavine Ivana Groznog u Rusiji izvozili su cedrove oraščiće kao jedan od glavnih proizvoda u Englesku, ali i mnoge druge zemlje. Lokalno stanovništvo često ih je koristilo u prehrani, a mogli su se u 19. stoljeću kupovati kao proizvod na sajmovima. Vrlo su ljekoviti, sadrže vitamine E,F,C te vitamine B kompleksa, ali i nikal, jod, magnezij, cink, željezo… Znanstvenici su otkrili da 100 g oraščića osigurava dovoljnu dnevnu količinu aminokiselina potrebnih organizmu odrasle osobe.

Stabla cedra vrlo su otporna na mnoge bolesti zbog prirodnih ulja koja sadrže, svojim mirisima, ali i otrovnošću tjeraju mnoge insekte i uništavaju gljivice.

Mnoge vrste poput (atlantskog, himalajskog ili najimpozantnijeg libanonskog) cedra rastu i ukras su mnogih naših parkova i drvoreda u našim gradovima i mjestima, ali i vrtovima. Neke vrste poput japanskog cedra zbog vrlo sporog rasta koriste se kao bonsai. Cedar može rasti gotovo na svim vrstama tala, otporan je na niske temperature. Kod nas raste uglavnom u priobalnim krajevima, ali ga se može naći i na kontinentu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.