Čuvanje stolnog grožđa

35

Osnovni cilj čuvanja stolnoga grožđa u rashladnim prostorima jest da ono dođe na tržište u vrijeme kada prođe redovita sezona berbe.

Izvor: Wikipedia

Čuvanje može imati i tu svrhu da se grožđe, koje je obilno rodilo, povuče s tržišta na neko vrijeme, radi održavanja određene ravnoteže ponude i potražnje na tržištu.

U oba slučaja, ovaj zahvat ima ekonomsko opravdanje jedino ako prodajna cijena čuvanoga grožđa u rashladnom prostoru pokriva troškove čuvanja.
Zato je najvažnije odrediti najprikladnije vrijeme čuvanja grožđa u hladnjači, da bi se najbolje isplatilo čuvanje.

Osnovni je zahtjev da čuvanje traje što kraće, da bi se smanjili troškovi čuvanja. S druge strane, važno je da grožđe predviđeno za čuvanje mora u trenutku berbe biti besprijekorno zdravo. Dvije osnovne karakteristike, koje moraju imati kultivari za čuvanje u rashladnim uvjetima, jesu:

  • kasni kultivar, kojem vrijeme dozrijevanja neće biti tako pretjerano kasno da se svake godine ne bi postiglo dobro dozrijevanje,
  • dobro čuvanje grožđa na čokotu koje omogućava da se grožđe obere zrelo i dobrog zdravstvenog stanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.