Osnovni cilj čuvanja stolnoga grožđa u rashladnim prostorima jest da ono dođe na tržište u vrijeme kada prođe redovita sezona berbe.

Čuvanje može imati i tu svrhu da se grožđe, koje je obilno rodilo, povuče s tržišta na neko vrijeme, radi održavanja određene ravnoteže ponude i potražnje na tržištu.
U oba slučaja, ovaj zahvat ima ekonomsko opravdanje jedino ako prodajna cijena čuvanoga grožđa u rashladnom prostoru pokriva troškove čuvanja.
Zato je najvažnije odrediti najprikladnije vrijeme čuvanja grožđa u hladnjači, da bi se najbolje isplatilo čuvanje.
Osnovni je zahtjev da čuvanje traje što kraće, da bi se smanjili troškovi čuvanja. S druge strane, važno je da grožđe predviđeno za čuvanje mora u trenutku berbe biti besprijekorno zdravo. Dvije osnovne karakteristike, koje moraju imati kultivari za čuvanje u rashladnim uvjetima, jesu:
- kasni kultivar, kojem vrijeme dozrijevanja neće biti tako pretjerano kasno da se svake godine ne bi postiglo dobro dozrijevanje,
- dobro čuvanje grožđa na čokotu koje omogućava da se grožđe obere zrelo i dobrog zdravstvenog stanja.