Folijarna prihrana voćnjaka

716
Spread the love

Folijarna prihrana podrazumijeva opskrbu putem lista, mladice, ali i ploda, čime se omogućuje brzo i lako snabdijevanje hranivima.

Visoku opravdanost folijarne prihrane čine njeni rezultati u prilikama smanjenog ili onemogućenog dotoka hraniva iz korijena.

Uzroci slabog usvajanja hraniva putem korijena mogu biti brojni; nedostatak vlage – suša, niske temperature, neplodno tlo, visok stupanj vezanja hraniva u tlu, gubici ispiranjem, niske temperature tla te ograničen, povrijeđen ili bolestan korijenov sustav. Isto tako visoke temperature i intenzivan rast iscrpljuju voćke i nameću potrebu za dodavanjem mikro i makro hraniva putem otopina.

Fertine

U svojoj paleti Petrokemija nudi hranjive otopine Fertine koje u svom sastavu sadrže makro, sekundarna i mikro hraniva.

Od osnovnih makro hraniva to su dušik (N), fosfor (P2O5), kalij (K2O), od sekundarnih kalcij (Ca) i magnezij (Mg) te mikrohraniva bor (B), željezo (Fe), bakar (Cu), mangan (Mn) i cink (Zn). Ova hraniva često nedostaju u ishrani biljaka i neophodna su za postizanje dobre kvalitete, sigurnih i visokih prinosa uzgajanih kultura.

Fertina V opskrbljuje biljku i plod makro i mikro hranivima.

Namijenjena je svim voćkama (i maslinama). Primjenom Fertine V postiže se veći i kvalitetniji plod, viši sadržaj suhe tvari te bolja obojenost plodova.

Prva primjena Fertine V slijedi nakon formiranja lisne mase. Slijedeća tretiranja mogu se obavljati svakih 10-14 dana, dok kod višanja i trešanja svakih 7-10 dana. Prskanje se obavlja 2 % koncentracijom (2 litre Fertine V na 100 litara vode). Broj prskanja kreće se od 4 – 8 puta.

Fertina Ca je nezaobilazna u uzgoju voćaka (i maslina) na kiselom tlu, a posebice kod jabuke, kruške, trešnje, višnje, breskve i marelice. Predstavlja izvor kalcija i dušika. Učestalom primjenom Fertine Ca postiže se čvrst i zdrav plod čime se sprečava pojava lenticelarnih i gorkih pjega, posmeđenje, staklavost te kasnije propadanje plodova.

Plodove prskamo Fertinom Ca od dva tjedna nakon zametanja pa sve do berbe u 1 – 2 % koncentraciji (1 – 2 litre Fertine Ca na 100 litara vode). Kod voćaka sa kraćim vremenom plodonošenja poput trešnje i višnje prskanje se obavlja svaki 7 – 10 dana od opadanja latica do berbe, naizmjence s Fertinom V.

Fertina B predstavlja izvor bora (B) i dušika (N) stoga se njenom primjenom utječe na bolju oplodnju, pravilan rast i razvoj ploda, jače nakupljanje suhe tvari, šećera i ulja što doprinosi boljoj kakvoći plodova.

Prva primjena Fertine B slijedi dva tjedna prije cvatnje dok slijedeće primjene (jedna do dvije) tijekom rasta ploda. Prskanje se obavlja sa 1 % koncentracijom (1 litra Fertine B na 100 litara vode).

Fertina Fe predstavlja 6 % otopinu željeza (Fe) i namijenjena je za suzbijanje žućenja lišća uslijed nedostatka željeza. Primjenom Fertine Fe omogućuje se pravilan razvoj cvjetnih pupova, nesmetan razvoj ploda, intenzivnija obojenost ploda i lista, te sočan i krupan plod. U slučaju kloroze voćke i agrumi prskaju se sa 0,2 % (200 ml Fertine Fe/100 litara vode) dok masline sa 0,5 % (500 ml Fertine Fe/100 litara vode) koncentracijom svakih 14 dana do nestanka simptoma žućenja.

Fertina R sadrži makro i mikro hranjiva i vrlo je prikladna kao izvor cinka pa se nadopunjuje se s Fertinom Fe i Fertinom B na karbonatnim tlima. Primjenjuje se u 2 % koncentraciji 2 – 3 puta tijekom vegetacije.

Navedene Fertine primjenjuju se u jutarnjim ili večernjim satima, međutim nikako po jakom suncu.

Optimalnom prihranom voćaka i maslina Fertinama omogućit će se neprekidna opskrba biljnim hranivima i osigurati optimalna snaga rasta, kvalitetni i zdravi plodovi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.