Rak kore

435

Rak kore (Neonectria) jednako napada jabuke i kruške. U sustavima guste sadnje jabuka na nekim su sortama zabilježene vrlo velike štete, npr. Gala, Idared, Fuji, Gloster, Pinova i Crveni delišes.

Provodnice uzgajane na slabo bujnim vegetativnim podlogama (npr. M9) manjeg su promjera, pa ih uzročnik bolesti brže obuhvati (“prstenuje”) (vidi sliku). Na izbojima su obično napadnuta mjesta uz pupove, gdje prvo vidimo smeđe ulegnute zone uz odumiranje kore. Dio iznad odumrlog mjesta se suši, a vrh se savija, pa time podsjeća na bakterijski palež (Erwinia). Kod kruške, često na mjestima napada nastaju nabrekline različitog oblika.

Na rubu rak-pukotina, u drugoj sezoni se nakon infekcije formiraju koraljno-crvena plodišta periteciji ili se razvija prezimljujući micelij u odumrloj kori. Infektivnim askosporama ili konidijama uzročnik raka kore je “aktivan” gotovo cijele godine, jer su zaraze uz dovoljno vlage i široki raspon temperatura (od 0-1,5° do 32°C) moguće na svim oštećenim mjestima (tuča, ožiljci nakon otpadanja lišća, mjesta reza, pukotine nastale od mraza i dr.).

Rak-rane na kori također mogu potjecati od uzročnika krastavosti (npr. Venturia pyrina) i bakterijske paleži (Erwinia amylovora). Kod krastavosti, u pukotinama kore na rubovima raka nisu vidljiva crvenkasta plodišta, a kod bakterijskog paleža se na rubovima rak-rana u optimalnim uvjetima topline i vlage formira gotovo čista kultura u obliku bakterijskog iscjetka.

Većina gljivičnih i bakterijskih bolesti jabučastog voća prezimljava na zaraženom i otpalom lišću , u obliku mumificiranih plodova  te u rak-ranama. Alternativni domaćin (Juniperus spp.) važan je za prezimljavanje i epidemiologiju kruškine hrđe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.