Dunja dobro podnosi sušu

111

Postoje samooplodne, djelomično samooplodne i stranooplodne sorte pa je nabavljajući sadnice važno znati sortu kako se ne bi dogodilo da stablo obilno cvate, a slabo rađa ili da plodova uopće nema.

Dunja bolje podnosi sušu od ostalog jabučastog voća, ali je vrlo osjetljiva na preveliku vlažnost zemljišta i visoku razinu podzemnih voda, jer suvišak vode u tlu, ako potraje duže vremensko razdoblje, može dovesti do gušenja korijenovog sustava. Dunja cvjeta kasno, tako da je opasnost od smrzavanja cvjetova i šteta koje izazivaju kasni proljetni mrazevi manje izražena nego kod drugih voćnih vrsta. Cvijet je krupan, bijele boje, tako da dunja u cvatu izgleda vrlo dekorativno.

Dunja se može cijepiti na sve tipove dunja koje se inače rabe kao vegetativne podloge za krušku. Veće značenje imaju dunja MA, MC i BA 29. Dunja MA se još zove Anžerska dunja, a BA 29 Provansalska dunja. S njima dunja ima izvrsnu podudarnost, no može se uzgajati samo na dobrim tlima koja nemaju puno fiziološki aktivnog vapna. Na suhim i pjeskovitim tlima s puno vapna mogu se rabiti sjemenjaci bijeloga gloga jer dunja s njime ima dobru podudarnost i životni vijek dulji od 50 godina.

Dunja rađa na kratkim jednogodišnjim izbojcima koji rastu na dvogodišnjim ili starijim granama, slično kao mušmula i oskoruša.

Od uzgojnih oblika, za dunju se preporučuju obična ili popravljena piramida, palmeta s kosim granama, pa čak i vretenasti grm. Dunja rađa na kratkim jednogodišnjim izbojcima koji rastu na dvogodišnjim ili starijim granama, slično kao mušmula i oskoruša. Rodni pup je mješoviti pup iz kojeg se razvija mladica koja na vrhu najčešće ima samo jedan cvijet. Dunja često počne rađati već u drugoj godini nakon sadnje, zbog čega se izbjegava svako nepotrebno skraćivanje izbojaka.

Ima izraženu dominaciju vrha pa je rana izolacija vrhova izbojaka obavezna ako želimo imati lijepo oblikovanu i dobro obraslu krošnju. Rezidba u mirovanju uglavnom je dovoljna za dunju. Dunja je jako osjetljiva na bakterijsku palež i moniliju cvijeta na šta treba dosta paziti prilikom uzgoja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.