Nordijska jelka

2443

Dolaze nam božićni i novogodišnji blagdani, vrijeme pomirenja i darivanja. Izlozi i ulice će bljesnuti blagdanskim sjajem a najmlađi će iščekivati pahulje snijega. Ipak, da je u naše domove stigao najdraži blagdan, redovito nas podsjeća i ukrašeno božićno drvce.

S ve nas to veseli i pruža osjećaj unutarnjeg zadovoljstva. Jednako nas veseli i kupnja božićnog drvca kao i njegovo ukrašavanje. Ali, svima nam je dobro poznato kako spomenuta kupnja često zna dovesti do ruba živaca. Ipak, važno je biti strpljiv jer je potrebno dosta vremena za odabir drvca čiju veličinu trebamo prilagoditi prostoru u svom domu. Srećom, u novije vrijeme na našem tržištu možemo nabaviti i Nordijske jele koje su se pokazale idealnim za ukrašavanje domova tijekom bo- žićnih blagdana.

Spomenute jele svojim pravilnim rasporedom grana s bogato popunjenim iglicama i najzagriženije protivnike ukrašavanja drvca ne ostavljaju ravnodušnim. Osim toga, Nordijske jele možemo nabaviti u veličinama od 2 do 6 metara što, osim domova, ostavlja prostora i za ukrašavanje vrtova. Međutim, ukoliko želite, možete nabaviti i stabalce s korijenom kako bi u njegovoj ljepoti mogli uživati i nakon blagdana.

Obično se kupnja božićnog drvca obavlja na dan kad smo planirali kićenje ili dan prije. Stoga vam predlažemo da drvce ipak kupite nekoliko dana ranije no što ćete ga unijeti u grijani prostor stana ili kuće. Ostavite ga tih nekoliko dana u prostoru negrijana hodnika ili pak garaži gdje će se postupno priviknuti na više temperature. Tek nakon toga ga unesite u grijani prostor.

Ovaj će lagani prijelaz, iz vrlo niskih do ugodnih sobnih stupnjeva temperature, pomoći vam da drvce održite što duže svježim i spriječite naglo opadanje iglica uslijed nastala šoka.

Svakako da drvce bez ukrasa i nije “pravo” božićno drvce. Međutim, trebate znati da pretjerano ukrašavanje svjetlećim lampicama može biti i opasno jer uslijed velikog broja žaruljica može doći i do tzv. Kratkog spoja što može izazvati i neželjene posljedice. Pored toga, žaruljice isušuju nježne iglice pa je najpoželjnije da svijetle samo dok ste i vi u ambijentu svog doma. U slučaju izlaska, kao i preko noći najpoželjnije je isključiti ukrasne lampice.

Osim toga, danas u ponudi imate i veliki broj laganih ukrasa i traka kojima drvce možete dovesti do savršenstva. Što se tiče sprejeva kojima stvaramo umjetni snijeg, i tu moramo biti rezervirani ukoliko je riječ o živoj jelki u posudi. Takvi sprejevi stvaraju nepropusni film na iglicama koje uslijed toga brzo i otpadnu. Posebno su štetni sprejevi u bojama koji se kasnije ne mogu isprati niti pod jačim mlazom vode tako da oni znaju trajno oštetiti drvce. A ukoliko u njegovoj ljepoti želimo uživati i sljedeće godine, svakako da moramo sačuvati njegovu izvornu ljepotu.

Prije svega, drvca kupujte samo u ovlaštenim vrtnim centrima jer kupnjom na tzv. uličnim štandovima samo potičete kataklizmu i propadanje našeg šumskog fonda. Osim toga, Nordijske jele su se pokazale izuzetno pogodne i vrlo su dugotrajne a njih nikako ne možete “nasjeći” u našem prirodnom okruženju. Međutim, kod kupnje povedite računa da birate drvce čvrstih grana koje će podnijeti težinu ukrasa. Svakako provjerite svježinu drvca prelomivši nekoliko iglica. Ukoliko su one savitljive, drvce je dobro, a ako se lome, potražite drugo. Drvce protresite nekoliko puta. Ako i dalje opadaju iglice, vjerojatno je presuho.

Osim toga, vizualno pregledajte čitavo drvce pazeći računa o gustoći i rasporedu grana kako bi i efekt kićenja bio što veći. Ali, Nordijske jele vam svakako već to pružaju, jer kao da su sve predviđene da budu naše idealno božićno drvce.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.