Adventski vijenac i božićna pšenica

347

U vrijeme Došašća svečani adventski vijenac susrećemo na mnogim mjestima. Prisutan je u svim crkvama, premda nije liturgijski propisan, no sve češće ga nalazimo i na počasnom mjestu po kućama, u obiteljima, u različitim ustanovama od vrtića do hotelske recepcije, na TVekranu i u časopisima.

Adventski vijenac se postavlja na stol ili vrpcom objesi o strop. Uz malo truda, može ga načiniti svatko, što je najbolja varijanta, ali i kupiti u cvjećarnici, na tržnici. Ima jednostavnih i raskošnijih, ali uvijek su to u krug spletene zimzelene grančice, ukrašene raznobojnim, najčešće ljubičastim, vrpcama (ljubičasto je u katoličkom bogoslužju boja došašća).

U vijenac su okomito utaknute četiri svijeće. One se pale postupno, po jedna više svaki od četiri adventska tjedna. Adventski vijenac nije samo lijep „cvjetni aranžman“ u hladno zimsko doba, nego on na poseban način, okuplja ukućane, podsjeća ih da nešto dolazi, potiče da to čekaju.

Božićna pšenica se uobičajeno sije od svete Barbare do svete Lucije – 13. prosinca. Sije se u posebne posude koje su nešto šire od standardnih, ali i dublje. Prije sjetve, pšenica se najčešće namače u mlakoj vodi (desetak sati). Nakon toga, pšenica se vadi iz vode i ravnomjerna raspoređuje u posudu u sloj debljine 2 – 3 cm. Zalijeva se svaki dan raspršivanjem vode po pšenici. Sa zalijevanjem ne treba pretjerivati jer može doći do propadanja pšenice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.