Mirta ili mrča

10775
Spread the love

Mirta ili mrča je zimzeleni grm ili manje drvo koje samoniklo raste po šikarama mediteranskog područja.

mirta

Česta je uz našu obalu i po otocima. Ne podnosi hladnoću i mraz pa se u kontinentalnim područjima uzgaja kao lončanica koja se može držati na otvorenom samo tijekom ljeta.

Zimi joj je dovoljna temperatura od 5 do 10 ˚C. Rezidbom se u proljeće može oblikovati tako da ne zauzima puno mjesta. Listovi mirte su 1-3 cm dugi, kožasti, sjajni, jajoliki, pri vrhu suženi i zašiljeni. Imaju kratku peteljku, a na granama su smješteni nasuprotno.

Bogati su uljnim žlijezdama i imaju ugodan, slatkasti miris na naranču. Slatkastog su mirisa i bijeli cvjetovi koji se javljaju od lipnja do kolovoza. Imaju pet latica i brojne prašnike, a nalaze se pojedinačno na dugim i tankim peteljkama. Nakon cvatnje razvijaju se okrugle i sočne bobe, veličine graška, s brojnim bubrežastim sjemenkama i ostatkom čaške na tjemenu. Dozrijevaju u studenom i tada postaju plavocrne boje i ugodnog slatkastog okusa.

Mirta je u rimskoj mitologiji bila posvećena božici ljubavi Veneri pa se sadila oko svih hramova njoj u čast. Prema legendi Mirta je bila omiljena Venerina svećenica koju je Venera pretvorila u mirisnu trajnicu kako bi ju zaštitila od napasnih prosaca.

Biljka se smatrala afrodizijakom, koristila u vjenčanim buketima i sadila u vrtu mladenaca da im osigura mir i ljubav. U kršćanskoj ikonografiji mirta predstavlja pomirenje, opraštanje i Božju milost. Sitni bijeli cvjetovi simbol su Marijine čistoće i poniznosti, a njihov slatki miris znak njezine milosti i ljubavi.

U ljekovite svrhe u narodu se od davnina koriste listovi i plodovi mirte. Sadrže eterično ulje, trjeslovinu, smolu, gorke tvari, limunsku i jabučnu kiselinu. Svježe, zrele bobice se ponekad žvaču za poboljšanje apetita, a u vrijeme nestašice i siromaštva sušile su se i mljele u brašno.

Mogu se konzervirati i u soli. Odličan su začin za janjetinu i svinjetinu. Listove je najbolje brati u proljeće, u vrijeme cvatnje. Suše se na sjenovitom mjestu da ne promijene boju i kvalitetu. Zbog pomalo gorkastog, ali pikantnog okusa, nekoliko listova mirte poboljšat će aromu ulja, octa ili rakije.

Svježi pupoljci i cvjetovi, bez gorkih zelenih dijelova, dodaju se salatama od povrća i voćnim salatama. Osušeni cvjetovi i listovi dugo zadržavaju miris pa se stavljanju u potpuri, mirisne vrećice i mirisne jastuke. Pripravci od mirte koriste se kod bolesti dišnih organa, upala mokraćnih puteva, želučanih i crijevnih tegoba, paradentoze i hemoroida. Prema nekim istraživanjima mogu pomoći i kod povećane količine šećera u krvi. Kao kupka ili oblog koriste se kod akni, ekcema, lišajeva, prhuti u vlasištu, dermatitisa i psorijaze.

Ne preporučuju se u vrijeme trudnoće i dojenja, a veće količine kod osjetljivih osoba mogu nadražiti probavni trakt.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.