Pomelo, nova vrsta agruma u našim trgovinama

1517

Pomelo je vrsta koja uspijeva u tropskom i suptropskom području, a cvijeta na niskim nadmorskim visinama.

pomelo

Najbolje uspijeva na područjima gdje je srednja temperatura 28 °C, a godišnja količina padalina oko 1500 mm. Dobro uspijeva na muljevitom tlu bogatom organskom tvari (obale rijeka ili često plavljena područja). Dobro podnosi zaslanjena tla, čak i tla na kojima se povremeno može javiti zaslanjenost i do 2%. Proizvođači tvrde da zaslanjena tla daju bolji okus i sočnost plodu. Na vapnenim tlima ne uspijeva dobro i plodovi su smanjene veličine. Stabla se sade na razmacima od 3,5 do 4 m.

Pomelo može cvjetati i roditi 3 do 4 puta godišnje. Za bliža tržišta i plasman plodova odmah nakon berbe, pomelo se bere kada počinje žutiti. Može se čuvati na hrpama u suhim i ventiliranim drvenim zaklonima u sjeni stabala. Zbog debele kore, plodovi se mogu čuvati relativno dugo i transportirati na udaljena tržišta. Nakon 3 mjeseca čuvanja kora će biti smežurana, ali meso ploda će biti čak sočnije i privlačnijeg okusa nego svježi pomelo. No, kod predugog čuvanja, okus može postati gorak.

Pomclo se najčešće razmnožava cijepljenjem na druge podloge agruma, no može se razmnožavati i sjemenom. Kod razmnožavanja sjemenom treba uzeti u obzir da je moguće da će tako razmnožena biljka vjerojatno dati manje plodove od one od koje smo uzeli sjeme. Biljke dobivene iz sjemena trebaju otprilike 8 godina da počnu cvjetati i rađati. Sjemenke se prije sijanja ne smiju osušiti, a mogu se čuvati do 80 dana na 5 °C i 58 % relativne vlage.

Pomelo je vrsta agruma s najvećim plodovima, pojedinačan plod može težiti 1 do 2 kg pa čak i više. Kako je pomelo jedan od roditelja grejpa (grejp je nastao križanjem pomela i naranče) potrošači ga često zamijene s grejpom, a još ga zovu i kineski grejp, šedok, pumelo, pompelmous i jabong.

Odnedavno se pomelo može naći i u našim trgovinama. Pomelo potječe iz jugoistočne Azije i Malezije, a najviše se uzgaja u Kini i Tajlandu. To je voće je okruglastog do ovalnog, pa čak i kruškolikog oblika. Zbog debelog albeda (unutarnji, bijeli dio kore), kora mu je izuzetno debela, a može biti glatka ili naborana, zelene do žute boje. U odnosu na grejp, pomelo ima znatno veći plod. U promjeru može iznositi do 25 cm.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.