Ribolov morske ribe – Lica bjelica

6770

Lica bjelica ima karakteristično izduženo tijelo, na bokovima spljošteno. Šiljata usta puna su oštrih zubi. U kasno ljeto i u jesen obitava u gornjim slojevima vode.

Tada, u potrazi za plijenom (jatima cipala, salpi ili ušata), zalazi i u kanale, luke, u blizinu ušća rijeka. Ranijih godina najviše ju se moglo loviti kod ušća rijeka Neretve i Rijeke Dubrovačke, u akvatoriju oko Dubrovnika i Splita. Danas je ima i na sjevernom dijelu Jadrana.

Stalno je u potrazi za hranom. Kada juriša na hranu zna i trećinom tijela biti iznad površine vode i tako se «bacati» na jata ribe. Tada «melje» sve pred sobom, a napadnuta riba panično iskače van mora, pa i na obalu.

Lovi se najviše iz čamca, iako je ribolov moguć i s obale. U oba slučaja dobro je primamljivati sitnu ribu koja privlači lice. No, lica se ne zadržava dugo na hranjenoj poziciji. Napadne, dohvati plijen i ode. Zato je u čamcu, ako se lovi prvenstveno mamljena sitna riba, dobro imati pribor za licu, koji se zabacuje čim se primijeti da se ova pojavila. Za takav način ribolova idealan je štap s rolom i najlonom bez otežanja. Odnosno, umjesto opterećenja se postavlja vaser kugla na kraju s udicom na koju se postavlja keder – riba mamac. Pri tom se od mamaca mogu koristiti svježe srdele, gavuni, bukva, cipal, skuša…

Mamci trebaju biti dugi oko 100 milimetara, duži samo ako se love krupni primjerci. Ribolovci u ciljanom ribolovu lice najčešće love umjetnim mamcima, najčešće teturavcima – voblerima, srebrnih – sivih, te plavkastih boja, te popularni vobler bijelog tijela i crvene glave. Posljednjih godina sve češće se love i na razne silikonske mamce koji oponašaju male jegulje. Za ribolov lice i s obale i iz plovila koristi se snažan pribor.

Štap dužine do 3 metra, težine bacanja 50 do 100 grama, veće blinkeraške role namotane s jačim najlonom promjera i do 0,40 mm. Lica je odlična sportska riba, ali i ukusan obrok. Njeno meso je i traženo i cijenjeno, a sprema se na sve moguće načine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.