Ribolov na soma

3023

Iako se bućka veže prije svega uz ribare, kao ribarski alat, ima puno zemalja gdje se ona smatra sportskim priborom.

Som

Tako je i u Hrvatskoj. Bućka je alat koji se sastoji iz dva dijela: drveta kojim se bućka (lupa) po vodi i glavne špage (inšljiga) na kojoj je svezana velika i jaka udica. Na tom putilu nalazi se 14 – 18 perli ukupne težine 200-300 grama ispod kojih je, pet do šest centimetara iznad udice, privezana crvena vunena kićanka. Nitko ne zna čemu ona točno služi, jer som niti u dubini razlikuje boje niti ona stvara kakvu posebnu vibraciju. No, bez obzira na sve, bućka je iznimno efikasan alat.

Ribolov njome nije kompliciran, ali je stvar prakse i može se savladati samo učestalim odlascima na vodu. Ribolovac se čamcem naveze nad mjesto gdje ima soma (zato se moderan bućkolov kombinira s upotrebom sonara). To su obično razni limani i dubljiši.

Mjesta gdje su potopljena stabla, stijenje, konstrukcije mostova i sl. Ribolovac spušta udicu ispod površine na 3 do 8 m dubine. Bućkom udara po površini vode proizvodeći karakterističan zvuk buć, buć, koji se daleko prenosi vodom i na soma ima magičan učinak. Ima razmišljanja da taj zvuk soma podsjeća na hranu, skok žabe u vodu, lepet krila mužjaka rovca… Som, izazvan bućkom, bez previše razmišljanja juriša na postavljeni mamac. A za mamac se u takvom ribolovu najčešće postavlja živa ribica (keder), žaba, rovac, meso školjke, snop gujavica pa čak i cijelo (mrtvo) pile, jetrica i sl.

Isti se mamci najviše koriste i u ribolovu soma štapovima i rolama s obale ili iz čamca. Za ribolov soma koriste se snažan pribor za težak dubinski ribolov, štapovi preko 100 g težine bacanja, najloni na roli promjera i od 0,50-0,60 mm, pa i jači, udice kovanice (obične i trokuke) u veličinama od 1 do 4, odnosno 1/0 do 3. Za takav ribolov koriste se velike pouzdane role, i sa po 200 m najlona promjera 0,50 mm, a sve više i multiplikatori, pa često i kompletan pribor za morski Big Game ribolov.

Naime, ribolov velikog soma postao je posljednjih godina veliki sportsko-rekreacijski hit među ribolovcima. U potrazi za ulovima težim od 50, pa i većim od 80 kg, ribolovci željni avanture, povišenog adrenalina odlaze na danas najpoznatija svjetska odredišta gdje se love veliki somovi. To su prije svega rijeke Ebro i Mare u Španjolskoj pa Po u Italiji te delta Dunava u Rumunjskoj.

Osim s prirodnim mamcima, veliki somovi love se i spin tehnikom (umjetnim mamcima). Pri tome se koriste također jaki štapovi i najloni na velikim spin rolama, ali umjesto najlona sve više upredenice koje su manjeg promjera, ali veće nosivosti nego najloni iste debljine. Varaličari se tako najčešće iz čamca, ali i s obale. Od varalica koriste se veće žlice te razni otežani (na jig glavama) silikonci i tonući vobleri. Tehnika spin ribolova soma također se brzo uči, ali se rutina i efikasnost postižu tek dugotrajnim treningom odnosno čestim izlascima na vodu. U vrijeme kada se som zna dizati prema površini, tijekom ljetnih oluja i grmljavine, blinkati ga se može i s manjim plivajućim voblerima, koji izgledaju kao male bačvice koje proizvode jaku vibraciju s ugrađenim kuglicama. U tom periodu se i prirodni mamci postavljaju na površinu (žabe) ili tik ispod površine, na manjim dubinama.

U Hrvatskoj su omiljena odredišta za ribolov na krupnog soma rijeke Sava, Dunav, Drava, Kupa, njihove mrtvice, ali i mrtvice mnogih manjih rijeka kao što su npr. Česma, Ilova i sl. Velikih somova ima u mnogim jezerima, kao što su Vransko jezero, Šoderica kod Koprivnice, Šumbar kod Karlovca, jezera u Bedekovčini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.