Crvena banana sve popularnija

2313

Ova orijentalna vrsta banana je sve popularnija i sve traženija u svijetu. Ako se želi u prehranu unijeti malo promjene i raznolikosti, crvene banane svakako treba probati.

Izvor: Wikipedia

Poznate su i kao crvena Dacca banana (red Dacca banana). Omiljene su zbog svojih širokih, elegantnih listova. Rastu u Aziji i Južnoj Americi, a ima ih i u Australiji. Najviše se, međutim, jedu u centralnoj Americi, gde se i najviše izvoze. Beru se dok su zelene, jer sazrijevaju u transportu. Idealna temperatura skladištenja je između 15 do 18°C kako bi se održale u postojećem stupnju zrelosti, a temperature iznad 20°C ubrzat će proces zrenja.

Crvene banane vrlo su slatke i imaju glatku koru crvene ili ljubičaste boje koja se lako guli. Unutrašnji dio im je isti kao i kod puno poznatijih žutih banana, no dosta su mekše i slađe od žutih banana i obično su manje od njih.

Okus je vrlo karakterističan, bogat i prepoznatljiv, a većinu ljudi podsjeća na maline. Kad se kupuju crvene banane traže se one s glatkom korom bez pukotina, nabora i sl. Manje ogrebotine na kori ne utječu na kvalitetu, ali izbjegavajte banane koje su jako mekane, potpuno crne ili koje imaju plijesan oko peteljke. Koriste se na isti način kao i žute, te se mogu jesti sirove, dodati u voćne salate, a mogu se i peći, odnosno pržiti.

Uzgoj crvenih banana

Bananu se nesmije zalijevati prečesto, jer će to uzrokovati truljenje korijena biljke. Kada se uspostavi rutina zalijevanja, ipak se treba provjeravati razina vlage prije zalijevanja. Tlo većinom treba biti suito, iako ne potpuno suho prije ponovnog zalijevanja. Biljke iz staklenika potrebno je zalijevati češće od onih koje se uzgajaju na tlu. Voda se treba reducirati tijekom zime, ah se ne smije dozvoliti da tlo potpuno isuši. Biljka se nikako nesmije držati u odstajaloj vodi.

Biljka crvene banane treba svjetlost za razvoj ploda, ah tolerirat će i djelomičnu sjenu, posebno u jako vrućim klimatskim područjima, a najpovoljnija je potpuno sunčana lokacija. Ipak, kad se uzgajaju na suncu, listovi biljke mogu izgubiti nešto svoje prepoznatljive boje. Biljka se mora zaštititi od vjetra. Odstranjivanje mrtvih listova biljke obavlja se prema potrebi. Rast novih listova može se potaknuti početkom proljeća, kada vrijeme postane toplije, odstranjivanjem listova s vrha biljke. Crvena banana kao biljka ne zahtijeva uobičajeno odstranjivanje lišća s glavne stabljike. Novi će se listovi pojavljivati na peteljkama uz glavnu stabljiku. Ove listove potrebno je podrezivati sve dok biljka ne bude stara 8 mjeseci, a kada biljka dozrije ostave se jedna ili dvije stabljike, peteljka će se sasušiti. a iz stabljika koje ste ostavili razvit će se nova biljka crvene banane.

Crvene banane zahtijevaju plodno, blago kiselo, drenirano tlo. Drenaža tla vrlo je bitna za banane. Kako bi se poboljšala plodnost tla. prije sadnje, tlu se dodaju organske tvari poput komposta. a koriste se slabo otpuštajuća gnojiva koja se koriste jednom mjesečno i to tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Ako se banane uzgajaju u stakleniku, najbolje je odabrati specijalnu mješavinu za biljke iz staklenika.

Gnojiva za vrt su preteška i upijaju vlagu, stoga nisu pogodna za uzgoj crvenih banana. Biljke se obvezno zalijevaju nakon svakog korištenja gnojiva. Drvo banane raste brzo i treba čestu primjenu gnojiva. Biljke koje rastu u stakleniku isto tako trebaju prihranu jednom mjesečno i to polovicu količme koja se primjenjuje na biljke koje se uzgajaju na tlu u otvorenom prostoru.

Banane općenito ne podnose hladnoću i mraz. Iako su biljke crvene banane prilično otporne, ipak se preporučuje smjestiti ih tijekom zimskih mjeseci u zatvoreni prostor. Biljku se postavlja na svjetlo mjesto: pored prozora.

Biljke crvene banane imaju malo nametnika. Mogu se pojaviti puževi, ali neće značajnije naštetiti biljci. U nekim područjima mogu se pojaviti glodavci koji su opasniji, jer mogu izgristi plitki sustav korijena biljke, pa bi se drvo moglo moglo srušiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.