Ljetna sadnja gladiola

103

Gladiola je jedna od omiljenijih cvjetnih vrsta među ljubiteljima cvijeća zbog svojih prelijepih i profinjenih cvjetova svih boja i nijansi čije cvjetanje traje između 10 – 14 dana.

Danas obuhvaća preko 2 000 sorti. Osim kao vrtno cvijeće, koristi se i kao rezano cvijeće. Temeljna značajka ove biljke jest uspravna stabljika, mačoliki listovi i šesterolatični cvjetovi koji svi gledaju u istom smjeru.

Lukovice gladiola sade se na sunčano mjesto, zaštićeno od vjetra, u bogatu i rahlu zemlju, koja ne zadržava vlagu i dobro je drenirana. Mora se paziti da se lukovice ne posade previše plitko da ne bi, kada narastu u visinu, bile nestabilne na vjetru. Najbolje ih je posaditi na 12 – 15 cm dubine, a razmak između gomolja ostaviti 20-ak centimetara.

Kada se sade u skupini dovoljno blizu jedna druge, međusobno se podupiru i nije im potreban potporanj. Potrebno ih je redovno zalijevati, te, za vrijeme cvatnje, dva puta mjesečno, dodati malo tekućega mineralnog gnojiva. Ovisno od vrste, gladiola će narasti od 30 cm pa sve do 150 cm visine.

Iako gladiola prvenstveno pripada u skupinu jesenjih lukovica, tj. lukovica koje se sade u jesen, a cvjetaju u proljeće i ljeto, njezini profinjeni cvjetovi postaju sve traženiji i popularniji i tijekom kasne jeseni za blagdan Svih svetih (1. studenoga) za dizajniranje cvjetnih aranžmana.

Ako želite da vam gladiole procvjetaju u ovom razdoblju godine, lukovice je potrebno posaditi već početkom kolovoza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.