Povijest pasmine Angus

4613

Vrlo je malo poznato o porijeklu pasmine goveda koja je danas poznata kao Aberden-Angus.

angus

Smatra se da su na područje današnje Škotske došli s putujućim vikinzima. To su bila niska, šarena i žuta goveda koja su se dalje križala sa autohtonim crnim govedima. Poznato je da je oplemenjivanje grla zatečenih na području Škotske počelo u drugoj polovici 18. stoljeća. Zatečena goveda su bila raznih boja, te je uz bezrožne bilo i rogatih grla.

Postojala su dva pravca formiranja aberden-angusa. Jedan je išao iz pokrajine Angus gdje su bezrožna goveda bila nazivana “doddies”. Drugi pravac kreće iz pokrajine Aberdenshire gdje su poznati pod imenom “humlies”. U drugoj polovici 18. stoljeća, kad je došlo do razvoja poljoprivrede u Škotskoj, dolazi i do križanja Angus doddies s Aberdeshire humlies.

Prvim pravim oplemenjivačem aberden-angusa smatra se Hugh Watson of Keillor, koji je krenuo na selekciju goveda prema crnoj boji. Goveda koja su bila u njegovom posjedu smatraju se osnivačima pasmine to su bik Old Jock te krava Old Granny.

Mnoga današnja angus goveda su potomci od jednog od ta dva goveda ili čak oba. Još jedna krava se također naziv osnivačem pasmine. To je krava Black Meg u vlasništvu lorda Panmure koja je oteljena kasnije no jedina se može mjeriti s kravom Old Granny po broju potomaka.

William McCombie of Tillyfour se smatra glavnim kad je očuvanje pasmine u pitanju. On je jako brinuo o izgledu pasmine nastojeći postići veličinu, simetriju i balans uz jaku konstituciju i mogućnost nakupljana mišićnog tkiva.

Čovjek koji je prvi prevezao angus goveda u Ameriku bio je George Grant, bilo ih je više od 200 kako bi se pasmina očuvala i dalje rasplođivala. I danas su ta goveda poznata pod imenom aberdenangus ili samo angus. Za razliku od predaka danas su goveda crne ili crvene boje te se u Americi smatraju dvjema pasminama crni angus i crveni angus. Isto kao i preci i danas su goveda bezrožna.

Crvena boja se javlja u recesivnoj kombinaciji gena. Smatra se da su crna goveda bila prelagana kako bi zadovoljila potrebu za volovima tegljačima pa su se u uzgoj uvela i crvena engleska longhorn goveda. Crvena boja se prenosi recesivno pa će samo životinje koje imaju dvije kopije gena za crvenu boju biti crvene.

U Chicagu 1883. godine osnovana je The American Aberdeen- Angus Breeders’ Association koja je kasnije preimenovana u American Angus Association. Danas se smatra najvećim registrom čistokrvnih goveda u svijetu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.