Natjecanja ističu vrijednost proizvoda

446

Kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija propituje pomamu maslinara za prestižnim američkim natjecanjem. Bitno je osvojiti nepca svakog obiteljskog kuhara, domaćicu i malog gurmana.

A gdje nam je cvijet? Ovi zimski dani usred proljeća potvrđuju nam da ništa više ne možemo uzeti zdravo za gotovo. Nama će u Istri kasniti cvatnja, baš kao što još nismo baš spremili jakne i izvukli japanke. Ali doći će, sporije, pa će možda i potrajati duže toplina i cvrčanje u krošnjama, možda da produži malo ljepotu ljeta i vrati nam oduzeto.

Druženje uživo

Ono što meni najviše nedostaje jesu sajmovi i natjecanja, ali ne ova online, već uživo, komunikacija i pravo kušanje ulja s kolegama i razmjena mišljenja, analiza svake kapi i druženje uz fina jela. No očito je da svjetski bitna natjecanja ne gube mnogo jer je na New York International Olive Oil Competition (NYIOOC) prijavljen zaista velik broj proizvođača.

Ono što me uistinu iznenađuje jest da imamo veliku pomamu za tim prestižnim natjecanjem, ako je to za suditi po brojkama. Naime, ove su godine neke zemlje značajno povećale svoju prisutnost, samo Hrvatska za 67 %, ali Francuska za 173 %, Turska za 102 % i Tunis za 84 %. Konkurencija je velika ali i numerički značajna, štoviše jer se natječe ukupno sto hrvatskih ulja, a dobro znamo da se naša ulja uvijek dobro plasiraju. I ne samo tamo, nego i na mnogim drugim natjecanjima koja su i u ovim nepovoljnim uvjetima za druženja ipak uspjela snažno pokazati koliko je održavanje kvalitete i napredak bitan za cijeli prehrambeni sektor.

Kvaliteta življenja

Dok s jedne strane pandemija zatvara određene prodajne kanale, otvara neke druge i tu smo vidjeli kako se na globalnoj razini povećala prodaja ulja u manjim pakiranjima, za kućnu potrošnju. Zbog toga su mnogi proizvođači odmah shvatili da je sada bitno osvojiti nepca svakog obiteljskog kuhara, domaćicu i malog gurmana. U tome su natjecanja postala element kojim se pokušava istaknuti vrijednost pojedinih proizvoda jer je potražnja za autentičnim i kontroliranim proizvodima veća no ikada. A kad se ne možemo istaknuti po količinama, možemo i moramo po kvaliteti.

I dok koračamo snažno naprijed prema svjetskim tržištima, vraćamo se i unatrag prema našim korijenima, premotavamo život i tražimo prirodu i zdravlje, iskrene vrijednosti kako bi se nakon ovog čudnog vremena pokrenuli i započeli novo razdoblje na čvršćim i stabilnijim temeljima. Želim vam svima da u tome i uspijemo. Preokrenuti i pokrenuti nije nikada lako, iziskuje puno više snage nego hodati utabanim putevima. Ali otkriva nam iskustvenu kvalitetu življenja koju nismo mogli ni pojmiti.

Neka vam sve u životu propupa i donese neočekivane plodove, a sve drugo ćemo lako!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.