Lisičarka, izuzetno cijenjena vrsta gljiva

2510

Javlja se već od kraja svibnja (nizinske šume), pa sve do kraja ljeta ili početka jeseni, u svim šumama, među lišćem, iglicama ili mahovinom.

lisicarka

Lisičarka je izuzetno cijenjena vrsta, generalno u svijetu, ali i kod nas. Po kulinarskim vrijednostima ubraja se u vrhunske jestive gljive.

Klobuk je valovitog ruba, blijedo narančaste ili žute boje, promjera 3-8 cm, stručak kratak, dužine do 8 cm. Listići s donje strane klobuka svijetliji u odnosu na boju klobuka,djelomice silaze niz stručak. Meso je blijedo žuto, finog mirisa koji podsjeća na marelice. Okus svježe gljive je blago papren.

Vrhunska jestiva gljiva. Jedna od rijetkih gljiva bogatih vitaminom C, također i vitaminom D. Može se jesti i sirova.

Neki je znaju zamijeniti za otrovnu Omphalotus olearius (zavodnicu), čije je plodno tijelo jarke narandžaste boje, a naseljava panjeve bjelogoričnog drveća, što ih nedvojbeno razlikuje.

U rodu Cantharellus postoji još niz vrsta, od kojih su najpoznatije C. tubaeformis, C. lutescens, C. amethysteus, sve jestive i poprilično kvalitetne vrste.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.