Gljive se u svježem stanju transportiraju i skladište u ambalaži od prirodnih prozračnih materijala kao što su korpe, drvene gajbe ili sepeti.
Nikakva plastična ili najlonska ambalaža ne dolazi u obzir jer se u njoj gljive potparavaju i brzo kvare. Ukoliko otkupna cijena u trenutku branja nije povoljna, preporučujemo da ubrane vrganje isječete na kriške od 0,5 cm debljine i osušite na suncu, a najbolje u sušari, te tako osušene stavite u staklene tegle koje ćete zatvoriti platnom i gumicom.
Takve tegle ostavite u suhoj, hladnoj i prozračnoj prostoriji. Sušene gljive uvijek imaju dobru cijenu. Pored vrganja, mogu se sušiti i crna truba, vilin klinčić i smrčak. Smrčak je nabolje nanizati na konac pa zavezati na prozračnom mjestu.
Rujnice i lisičarke nisu podesne za sušenje pa bi ih bilo neophodno kiseliti ili usoliti sa 20% kuhinjske soli. Tartufi se čuvaju u dobro zatvorenim posudama u hladnjaku, a dobro ih je umotati i u salvetu prije stavljanja u posude.