Uzgoj i održavanje slamnatice

390

Slamnatica (lat. Stropharia rugosoannulata) je jestiva gljiva iz porodice strnišnica, a u narodu je još poznata i pod nazivima vitičarka, pečurkasta strnišnica i Ferrijeva vitičarka. Jako je popularna u zapadnoj Europi, posebno u Njemačkoj, jer ima okus sličan rotkvi.

Slamnatica se može uzgajati na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Micelij se zasijava u ožujku ili travnju, a prve gljive se ubiru u ljetnim mjesecima. U Hrvatskoj se slamnatica ne može baš često pronaći u prirodi, ali uzgoj ove gljive je dosta jednostavan i nije potrebno previše prostora. Može se uspješno uzgojiti na organskoj podlozi, stoga je najvažnije osigurati zdravu suhu slamu, bez neugodnih mirisa, kao i za uzgoj bukovače. Povremeno će biti potrebno zaliti slamu, a velika prednost je ta što supstrat na kojem se uzgaja slamnatica (npr. bala slame) nije potrebno prethodno sterilizirati.

Mjesto na kojem će se uzgajati slamnatica trebalo bi biti zaštićeno od vjetra, sunca i kiše pa se preporučuje prekriti supstrat polietilenskom folijom, ako se uzgaja na otvorenom. Optimalna temperatura za razvoj slamnatice iznosi 5 do 25 stupnjeva, dok temperatura od 33 stupnja ili više može uništiti micelij.

Uzgoj slamnatice na balama slame

Bale na kojima ćemo uzgajati slamnaticu moraju biti dobro zbijene i zavezane. Potrebno ih je namakati u vodi sve dok ne budu imale težinu tri puta veću od one u suhom stanju. Bale sjena se nakon namakanja prenose na mjesto na kojem ćemo uzgajati slamnaticu. To može biti i voćnjak ili neko drugo mjesto u sjeni.

U balama se rade rupe u koje se zatim dodaje micelij. Maksimalna količina micelija koja može ići u jednu balu sijena je pola litre. Nakon što dodamo micelij, rupe se zatvaraju, a bale se prekrivaju crnom polietilenskom folijom. Tijekom sunčanih razdoblja bale treba vlažiti.

Prve gljive bi se trebale pojaviti dva do tri mjeseca nakon razdoblja inkubacije. Berba se može obavljati tijekom tri mjeseca, a za to se vrijeme može ostvariti prinos od 4 do 10 kg gljiva.

Opasnost kod ovakvog načina uzgoja predstavljaju puževi, glodavci i insekti.

Uzgoj slamnatice na slami

Za uzgoj slamnatice na slami koja nije balirana, podlogu treba staviti u odrađene drvene prostore, odnosno kalupe. U kalupe se stavlja oko 20 cm debeo sloj rastresite slame. Na taj se sloj dodaje micelij, a potom oko 10-ak cm. Na kraju sve treba dobro nabiti i prekriti crnom polietilenskom folijom.

Za ovakav način uzgoja kalupi sa slamom bi trebali biti smješteni pod nadstrešnicom ili u prostorijama poput šupa, štala ili podruma. Slamu otprilike dva mjeseca nakon zasijavanja micelija treba pokriti slojem rastresite zemlje pH-vrijednosti do -6. Dobro bi bilo pomiješati zemlju iz šume ili vrtnu zemlju s tresetom. Zemlju potom treba umjereno zaliti i ponovno sve prekriti folijom, a prve gljive se mogu očekivati 10 – 15 dana nakon toga.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.