Berba i skladištenje tartufa

1681
Spread the love

Tartufi su podzemne gomoljaste gljive iz porodice Tuberaceae, od kojih neke izgledom podsjećaju na krumpir, a veličina im se najčešće kreće od 2 do 8 cm u promjeru. Neki ovu gljivu nazivaju i crnom kraljicom, dijamantom kuhinje, vilinskom jabukom, crnim biserom, mirisnim grumenom i draguljem siromašnih zemalja.

Berba crnih tartufa kod plantažnog uzgoja može započeti otprilike nakon sedam godina, a puni urod se očekuje kroz desetak godina. Kada su u pitanju bijeli tartufi, njima je u prosjeku potrebno 8 – 12, a poneka i 15 godina, ovisno o uvjetima u kojima rastu.

U prirodi se berba ili vađenje tartufa u prosjeku odvija u razdoblju od rujna do studenog, a predvode je iskusni stručnjaci. Same tartufe prvo pronalaze posebno istrenirani psi, a nakon što se locira nalazište, stručnjaci za tartufe pažljivo iskapaju plodišta i ponovno zatvaraju rupu kako bi se omogućio potencijalni rast novih tartufa. Tartufi se nakon toga peru, ocjenjuju, razvrstavaju i pakiraju.

Kod plantažnog uzgoja tartufi se mogu iskapati bez pomoći pasa, ali u tom slučaju postoji opasnost od oštećenja korijenja stabla domaćina.

Tartufe treba potrošiti deset dana nakon branja. Duže se mogu sačuvati jedino ako se spreme u ulje neutralnog okusa i mirisa ili stave u zamrzivač. U zamrzivaču ih možemo čuvati do tri mjeseca, ali će za to vrijeme njihova aroma oslabiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.