Berba i skladištenje tartufa

1344

Tartufi su podzemne gomoljaste gljive iz porodice Tuberaceae, od kojih neke izgledom podsjećaju na krumpir, a veličina im se najčešće kreće od 2 do 8 cm u promjeru. Neki ovu gljivu nazivaju i crnom kraljicom, dijamantom kuhinje, vilinskom jabukom, crnim biserom, mirisnim grumenom i draguljem siromašnih zemalja.

Berba crnih tartufa kod plantažnog uzgoja može započeti otprilike nakon sedam godina, a puni urod se očekuje kroz desetak godina. Kada su u pitanju bijeli tartufi, njima je u prosjeku potrebno 8 – 12, a poneka i 15 godina, ovisno o uvjetima u kojima rastu.

U prirodi se berba ili vađenje tartufa u prosjeku odvija u razdoblju od rujna do studenog, a predvode je iskusni stručnjaci. Same tartufe prvo pronalaze posebno istrenirani psi, a nakon što se locira nalazište, stručnjaci za tartufe pažljivo iskapaju plodišta i ponovno zatvaraju rupu kako bi se omogućio potencijalni rast novih tartufa. Tartufi se nakon toga peru, ocjenjuju, razvrstavaju i pakiraju.

Kod plantažnog uzgoja tartufi se mogu iskapati bez pomoći pasa, ali u tom slučaju postoji opasnost od oštećenja korijenja stabla domaćina.

Tartufe treba potrošiti deset dana nakon branja. Duže se mogu sačuvati jedino ako se spreme u ulje neutralnog okusa i mirisa ili stave u zamrzivač. U zamrzivaču ih možemo čuvati do tri mjeseca, ali će za to vrijeme njihova aroma oslabiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.