Priprema supstrata u uzgoju bukovača

357

Za pripremu supstrata koristi se slama (pšenična slama, slama od zobi ili ječma), livadno sijeno, otpadak kukuruznog klipa i drugi celulozni otpad biljaka.

Moguće su i kombinacije u raznim omjerima. Materijal treba biti zdrav, pri čemu treba obratiti pozornost na prisutnost zelene plijesni te zaraženi dio treba odstraniti. Supstrat treba usitniti na otprilike 2-3 cm te zatim sterilizirati ili pasterizirati. Sterilizacija se može obaviti u posebnim i skupim uređajima na 120 °C, a može se obaviti i kuhanjem.

Najčešće se u tu svrhu koriste velike bačve (200 l) u kojima se zakuha voda, a supstrat se dodaje pakiran u mrežaste vreće (kao za krumpir) te se kuha najmanje 2 sata. Općenito je za kuhanje supstrata potrebna dvostruka količina vode. Nakon prokuhavanja, stavlja se na rešetku da se procijedi i ohladi na temperaturu ispod 30 °C. Vlažnost se procjenjuje stiskanjem šake, odnosno, ako stiskom supstrata u šaci voda ne curi nego povremeno kapne, može se reći da je vlažnost dobra.

Slijedi zasijavanje supstrata micelijem. Micelij obično dolazi na zrnu žitarica, koje služi kao nosač. Količina micelija iznosi 5-7 % u odnosu na težinu vlažnog supstrata. U posebnoj većoj plastičnoj posudi izmiješa se supstrat s micelijem i puni u plastične vrećice. Promjer vrećice ne treba biti veći od 30 cm, jer može doći do prekomjernog zagrijavanja supstrata. Pakirane vrećice, kojima se odrežu uglovi da se lakše ocijedi višak vode, slažu se na police jedna do druge. Uvjeti u prostoriji za proraštanje trebaju biti sljedeći: temperatura 18-20 °C, relativna vlaga zraka 70-80 % i osigurana dobra izmjena zraka. Vrećice treba izbušiti na nekoliko mjesta, radi izmjene zraka u njima.

Vrijeme proraštanja traje 20-tak dana, no može se i produžiti koji dan, ovisno o uvjetima u prostoriji. Kad je micelij u potpunosti prorastao supstrat (supstrat je pobijelio), premješta se u prostor u kojem se odvija plodonošenje. Optimalna temperatura te prostorije je od 8-24 °C, ovisno o soju gljive, kojeg je proizvođač nabavio. Pri nižoj temperaturi gljive sporije rastu, ali su kvalitetnije. Relativna vlaga zraka u početku treba biti visoka, čak 90-98 %, dok se prije same berbe smanjuje na 75-80 %. Ako u prostoriji ima previše CO2 , klobuci gljive su mali, savinuti prema gore u obliku žlice. Zbog toga se preporučuje često provjetravanje prostorije. Također je potrebno 12 sati osvjetljenja (dnevnog svjetla ili rasvjete).

Berba započinje 5-6 dana nakon smještanja u prostoriju za plodonošenje, i otprilike 20-25 dana od zasijavanja micelijem. U prvoj berbi ubere se oko 70 % prinosa, u drugoj berbi 20-25 % te u trećoj 10-15 %. Vrijeme između pojedinih berbi je 10-15 dana. Nakon treće berbe zasijani supstrat se više ne koristi, već može poslužiti kao hrana za stoku ili organsko gnojivo. Ukupni prinos, ovisno o uvjetima uzgoja i stručnosti proizvođača, može iznositi 15-25 % ukupne težine vlažnog supstrata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.