Orhideje, ljepotice bez mane

3716

Orhideje su vrhunac evolucijskog razvoja biljnog carstva. Po svojoj posebnosti u načinu života, izgledu biljke i prvenstveno građi cvijeta pojavljuju se u čak 30.000 oblika u prirodi, premda postoji i nekoliko umjetno stvorenih križanaca.

orhideja

Pripadaju skupini jednosupnica kao i različite vrste trava, tulipana, ljiljana, narcisa… Ova skupina biljaka ima veoma razgranato korijenje, bez posebno izraženog glavnog korijena. A suprotno ustaljenom mišljenju, orhideje su dobro prilagodljive i uopće nisu teške za uzgoj. Međutim, zahvaljujući upornosti mnogih uzgajivača u stvaranju novih hibrida i varijeteta, orhideje su danas mnogo jeftinije, pa kao takve mogu zadovoljiti mnoge znatiželjne kupce.

Spomenimo i kako se izvornim domom orhideja smatra Azija, odakle su se ove ljupke biljke proširile po cijelom svijetu. Odlučite li se pomoću orhideja u svoj dom unijeti dašak ljepote, te tako stvoriti ugodno ozračje i razbiti ustaljenu monotoniju svakodnevice, donosimo vam kratke ali korisne savjete na koji način trebate njegovati ove ljepotice bez mane.

Kratki savjeti za uzgoj i njegu orhideja

Mjesto – orhideje najbolje uspijevaju na iznimno osvijetljenim mjestima, gdje ima mnogo dnevnog svjetla, ali malo izravnog sunca. Zimi je pak potrebno pripaziti na temperaturu i vlagu u prostoriji a listovi ni u kojem slučaju ne smiju dodirivati staklo prozora jer bi se mogle pojaviti uvijek neugodne smeđe mrlje.

Zalijevanje-jedanput tjedno obavlja se zalijevanje orhideja i to odstajalom, po mogućnosti što mekšom vodom. Višak vode obvezno odlijte iz podloška! A zalijevanje u prostorijama u kojima vlada temperatura od 20 stupnjeva celzija može se obavljati svakih desetak dana.

Natapanje – umjesto uobičajenog zalijevanja, orhideje možemo jedanput tjedno potopiti ili poprskati mlakom vodom u kadi. U vodi ih ostavite 2 do 3 minute kako bi se zemlja dobro natopila. Nakon toga ih izvadite i ostavite da se ocijede, a zatim ih vratite na podložak.

Prskanje – pošto je orhidejama potrebno osigurati visoku vlažnost zraka, nužno je povremeno obaviti i prskanje biljaka finim raspršivačima. Korisno je također na radijatore u vrijeme zimskih dana postaviti plitke posudice s vodom, a sve kako bi se isparavanje pospješilo. Naime, time se stvara ugodno ozračje idealno za rast i razvoj ovih dražesnih biljaka.

Gnojidba – tijekom cvatnje prihranjivanje se obavlja svaka dva do četiri tjedana, i u tu svrhu poželjno je koristiti specijalna ljepotica bez mane gnojiva prilagođena upravo potrebama orhideja. Međutim, kod prihranjivanja morate se pridržavati propisanih doza iz razloga što su orhideje veoma osjetljive na prekomjernu i nekontroliranu gnojidbu.

Presađivanje – obavlja se svake druge godine. Prilikom presađivanja treba koristiti supstrat koji je dobro prozračan i propustan. Prije presađivanja u novi, s korijenja je potrebno otresti postojeći stari supstrat. Ukoliko primijetite, tada ujedno i odstranite propale dijelove korijena. Spomenimo kako se presađivanje obavlja od početka proljeća pa sve do sredine ljeta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.