Sadnja ruža

2417

Ruže se najčešće prodaju kao sadnice golog korijenja omotanog tresetom, zapakirane u plastičnu vrećicu ili kartonsku ambalažu.

ruza

Takve su sadnice pogodne za sadnju u jesen ili proljeće. Bilo da ih sadimo prvi put ili pak svoju postojeću kolekciju želimo malo osvježiti i nadopuniti novim primjercima, ožujak je pravo vrijeme za to. Sa sadnjom se može započeti i ranije (važno je da zemlja nije smrznuta). Pravilna sadnja najvažniji je korak u uzgoju ruža.

Potrebno je iskopati 40 cm duboku jamu koju napunimo zrelim stajskim gnojem i prekrijemo slojem dobre zemlje. Izboji sadnice treba da su duljine do 20 cm. Prije sadnje korijen kojem smo odrezali predugo, suho i oštećeno korijenje, namočimo 2 do 6 h u posudi s vodom. Sadnicu posadimo u zemlju tako da cijepljeno mjesto (zadebljanje na deblu odmah iznad korijenja) bude 3 do 5 cm ispod površine tla. Zemlju lagano pritisnemo uz korijen. Obilno zalijemo. Kod sadnje u ožujku osobito je važno nagrtanje (Stvaranje humka visine oko 15 cm u podnožju ruže radi dodatne zaštite korijena i cijepljenog mjesta od mraza).

Kad prođe opasnost od mraza, odgrnemo. Ruže zahtijevaju prihranjivanje novim količinama organskog ili mineralnog gnojiva. Ono je ružama potrebno za pravilan razvoj vegetativne mase, krupan cvijet, pravilno dozrijevanje cvijeta i izboja, te lakše prezimljivanje.

Druga cvatnja (koja slijedi za 40 dana) potiče se dodatkom gnojiva bez klora, s manje dušika, kako bi se smanjio bujniji vegetativni rast, a potaknuo rast generativnih dijelova biljke –cvijet.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.