Oleander

6472

Gotovo u svakoj dalmatinskoj okućnici dominantno mjesto zauzima ovaj prekrasni zimzeleni grm. Razlog leži u njegovoj obilnoj i dugoj cvatnji koja se proteže kroz cijelo ljeto, sve do jeseni.

oleander

Ipak, po mnogima najveća vrijednost ovog grma leži u njegovom karakterističnom, opojnom mirisu. Čak, među ljubiteljima grmova miris oleandera spada u najljepše cvjetne mirise. Kako oni vole reći-miris toliko lagan, ali opet dovoljno snažan.

Sadnja oleandera prakticira se koncem ljeta. Kasnije, dolaze i nešto niže temperature kao i češće padavine te ne bi trebalo biti nikakvih problema s ukorijenjavanjem i primanjem biljaka. Ali, to ne znači da ovu predivnu grmoliku biljku treba potpuno zapostaviti. Oleander zahtijeva dosta vlage od proljeća do jeseni, kao i redovito orezivanje i prihranjivanje.

Cvjetovi oleandera mogu biti jednostavni ili puni, u različitim nijansama bijele, žute, ružičaste, crvene i purpurne boje. Ali, ukoliko u vrtnim rasadnicima ne možete pronaći željenu boju, možete se poslužiti činjenicom da se oleander razmnožava u ljetnom razdoblju, i to reznicama. Dakle, ljeti dok još cvjeta, pronađite grm željene boje cvjetova i otkinite vršne ili postrne izboje (duljine 20-tak cm) koji su malo odrvenjeli pri bazi. Odstranite listove na donjem dijelu izboja i stavite ih u staklenku s vodom. Za mjesec dana biljka će razviti veliki broj korjenčića, što je ujedno i znak da je možete posaditi u tlo.

I vjerujte, primitak će vjerovatno biti iznad 90 posto! Ukoliko pak živite u kontinentalnim dijelovima, a željeli biste uživati u čarima ovoga grma i u kontinentalnim uvjetima-postupite jednako. Ali, nakon puštanja korjenčića biljku posadite u posudu prethodno ispunjenu sa humusom. Prije toga poželjno je na dnu posude napraviti i drenažni sloj od krupnog šljunka ili krhotina glinenih lonaca.

Kada dođe proljeće, oleander možete iznositi na balkon, s tim da se odmah po zahlađenju unosi u negrijane prostorije. Međutim, kako bi biljke u posudama cvatale istim intezitetom kao i oleanderi na okućnicama, nužno ih je redovito prihranjivati. Na taj način možete i u svoj dom prenijeti barem djelić morskog ugođaja.

Svi dijelovi oleandera sadržavaju otrovne tvari, na što je nužno upozoriti djecu!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.