Štete od etilena na sjemenskom krumpiru

2259

Štete uzrokovane etilenom ne događaju se često. Međutim, kod sjemenskog krumpira posljedice od šteta uzrokovanih etilenom mogu biti značajne.

Štete uzrokovane etilenom mogu vidjeti samo kod proklijalih gomolja. Ako su gomolji krumpira prilikom naklijavanja izloženi etilenu razvijaju male okruglaste, krhke klice sa tamnim vrhom.

Koncentracija od samo 1 ml po kubičnom metru skladišta je dovoljna da izazove štete. Takve se klice prilikom sadnje lako rune.

Etilen je biljni hormon koji ima veliki utjecaj na rast i razvitak biljaka. Biljke ga proizvode najčešće kod dozrijevanja, a neke vrste ga nastavljaju oslobađati i nakon berbe. Etilen tijekom čuvanja proizvodi uglavnom voće – jabuke, kruške, breskve, šljive, kivi, smokva i tropsko voće – banane, mango, papaya, avokado i guava. Od povrća naknadno dozrijeva rajčica i dinja. Vrlo rano je pronađen i u plodovima u fazi sazrijevanja, a kasnije i u vegetativnim organima. Etilen je produkt biljnog metabolizma (samo više biljke i gljive) i djeluje kao hormon, uglavnom na mjestu sinteze. Isto tako, zasad je to jedini fitohormon u plinovitom obliku.

Javlja se pri opadanju lišća i sazrijevanju plodova. Zreli plodovi oslobađaju etilen koji utiče na sazrijevanje nezrelih plodova, ako su zajedno uskladišteni. Korištenje etilena dovodi u tkivima biljaka do brzog gubitka klorofila kod nezrelog voća. Još jedan primjer razgradnje klorofila je promjena boje plodova limuna, gdje uslijed razgradnje klorofila primjenom etilena, do izražaja dolaze drugi pigmenti.

Tijekom skladištenja mnoge ratarske kulture, voće i ukrasno bilje proizvode određenu količinu etilena. Posebno zrele jabuke i kruške proizvode relativno visoke količine etilena. I povrće proizvodi etilen, ali u manjim količinama. S obzirom da je krumpir iznimno osjetljiv i na male količine etilena, sjeme krumpira se ne bi trebalo držati u istom skladištu gdje i voće, povrće i cvijeće.

Skladišta gdje se čuvaju ovi proizvodi moraju biti dobro prozračena prije nego što ih se može koristiti za skladištenje i naklijavanje sjemenskog krumpira. Treba imati na umu da se etilen akumulira u poroznim zidovima i podovima (beton, kamen, drvo). Stoga, čak i nekoliko godina nakon što je voće i povrće koje proizvodi etilen bilo skladišteno u nekom prostoru, sjemenski krumpir može pretrpjeti štetu putem otpuštanja etilena. Jabuke se posebno poznate po ovome fenomenu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.