Surfinije, ljepotice sa balkona

9925

Surfinija je dosta zahtijevna cvjetna vrsta, te je preporučujemo onim ljubiteljima cvijeća koji će joj posvetiti potrebnu pažnju.

Mnogi cvjećari su ostali razočarani surfinijom, jer nisu poštovali osnovna pravila vezana za uzgoj ove cvjetne vrste.

Surfinije uspješno uspijevaju na polusjenovitom i sunčanom mjestu zaštićenom od vjetra. Potrebno ih je saditi u specijalne supstrate za surfinije koji im osiguravaju idealne uvjete za uspješan rast i razvoj. Saditi odgovarajući broj sadnica u saksije (za saksiju duljine 60 cm dovoljne su 3 sadnice). Poželjna širina saksije je 20 cm, dubina 1 8 cm a duljina po vašem izboru.

Kada se sade u kombinaciji s drugim balkonskim cvijećem, potrebno je voditi računa o tome da imaju iste zahtjeve prema staništu, zalijevanju, gnojenju itd. Nakon sadnje biljku je potrebno obilno zaliti. U početku, dok surfinija ne naraste, nije preporučljivo obilno i često zalijevanje, jer su mlade biljke podložne truleži. Kasnije, kad biljke narastu, a posebno tijekom ljetnih mjeseci, zalijevanje mora biti svakodnevno.

Nakon sadnje biljaka potrebno je početi s gnojidbom specijalnim gnojivima za surfinije u početku jednom tjedno, a u periodu obilne cvatnje i dva puta, za tu svrhu. Surfinijama je potrebno željezo. Za tu namjenu preporučamo pripravak pod trgovačkim nazivom Florgen 6.

Primjenom ovog pripravka sprečavamo klorozu koja se može javiti kod surfinija a posebno onih koje su razmnožene od balkonskih reznica koje su prošle svoj vegetativni razvoj-stare biljke.

Surfinije su podložne napadu raznih kukaca i bolesti. Kako bismo spriječili štete na surfiniji od štetnika i bolesti, potrebno ih je preventivno štititi.

Surfinije često obolijevaju od virusa, koji se prenose vegetativnim razmnožavanjem, preko reznica. Trenutno je poznato 14 virusa koji napadaju surfinije. Kako biste izbjegli zaraženi sadni materijal, sadnice kupujte samo kod provjerenih proizvođača koji koriste meristem tehnologiju.

Vjerujemo da će ovi savjeti koristiti svim uzgajivačima i ljubiteljima surfinija u njihovu uspješnom uzgoju, kako bi tijekom ljetnih mjeseci obilno cvale i ukrašavale balkone i terase mnogih kuća.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.