Problemi u ponašanju konja

1981

Problemi u ponašanju konja često imaju korijene u traumama iz rane mladosti.

zdrebecak

Neki uzgajivači prakticiraju naglo odvajanje ždrebadi od majke, držeći ih potom u zamračenoj staji sa čvrsto zatvorenim vratima. Naravno da postoje i adekvatniji načini riješavanja problema odvajanja.

Kobila nosi ždrijebe oko 11 mjeseci. Kod domaćih konja je uobičajna praksa da ždrijebe ostane sa majkom dok ne napuni 6 mjeseci. Poslije toga, ždrijebad se odvajaju i žive odvojeno od kobile, a mnoga i prekidaju svaki kontakt sa majkom. Kod divljih konja situacija je drugačija: ždrijebad ostaje sa majkom sve do rađanja sljedećeg ždrijebeta, i ne napuštaju svoje krdo sve do dvogodišnjeg ili trogodišnjeg uzrasta. Prebrzo odvajanje može imati dalekosežne posljedice.

Primjer majke je izuzetno važan u procesu kada ždrijebe uči o svijetu koji ga okružuje. Ako kobila ima povjerenja u ljude, vrlo je vjerovatno da će se i ždrijebe slično ponašati u kontaktu sa ljudima, osim ako samo nije slučajno steklo izuzetno loše iskustvo. Ako kobile lako dozvoljavaju da se uhvate i upregnu, to ce poslužiti kao dobar primjer i njihovom ždrebetu.

I u uzrastu od nekoliko tjedana, ždrijebe još uvijek može biti nesigurno na svojim nogama. Mada već u toku prvog sata poslije rođenja ono staje na noge, taj proces traje dugo, a vještina se stječe postupno. Tek rođeno ždrijebe pokušava stati skoro odmah, neizbježno padajući nekoliko puta, dok se ne uspjeva prvi put zadržati na uspravnim, ali drhtavim nogama. Uporni pokušaji ustajanja na noge su instinktivni, jer ždrijebad u divljini mora biti vrlo brzo spremna se pridružiti ostalom krdu u pokretu, ako je to neophodno.

U želji za mlijekom, ždrijebe samo traži sisu u pravilnim intervalima. Tek rođeno ždrijebe će instinktivno njuškati u pravcu u kome osjeća mlijeko, a svaka pomoć majke u toj potrazi bit će dobrodošla. Scena u kojoj kobila gurka ždrijebe u pravcu sise nije neuobičajna. Kod domaćih konja, pomoć čovjeka tek rođenom ždrijebetu također nije naodmet. Ali, kad ždrijebe jednom nauči gdje je izvor mlijeka, ono ce ga s lakoćom nalaziti svaki sljedeći put, a često će biti i dosta zahtjevno.

Općenito govoreći, kobile su vrlo strpljive sa svojim potomstvom, primajući na sebe glavni teret neobuzdane energije i želje za igrom odrastajućeg ždrebeta. Ali, poslije određenog vremena i one postaju nestrpljivije i oštrije u svojim reakcijama, a ždrebad brže postaje nezavisna i mnogo vremena provode samostalno istražujući sredinu u kojoj se nalaze.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.