Zahvalna i oporna kadifica

6331

Kadifica jedna je od najzahvalnijih vrsta jednogodišnjeg cvijeća iz razloga što je iznimno otporna na nepovoljne uvjete uzgoja.

Pored svih neprilika biljka neprestano oblikuje lijepe cvjetove žarkih boja, a skidamo li redovito osušene cvjetove, produžit ćemo cvatnju do kasne jeseni. Osim skromnih zahtjeva prema kvaliteti tla, kadifica ne zahtijeva ni učestalo i prekomjerno zalijevanje, zbog čega je idealna za ukrašavanje gradskih perivoja i rjeđe posjećenih vikendica. Kao takvu mnogi je požele imati u svom vrtu. Dodajmo kako ova lijepa i otporna biljka upravo i potječe iz vrelih i suhih područja Meksika. A danas na tržištu možemo pronaći veliki broj njenih kultiviranih oblika koji se dobro uklapaju u kombinaciji s ostalim vrstama cvijeća.

Ipak, nerijetko se kadifica uzgaja i samostalno tj. u čistim skupinama, čime njena jednostavnost i raskošnost jače dolaze do izražaja.

Kadifice razmnožavamo sjemenom koje se sije u razdoblju od veljače do travnja. Sjetvu obavljamo u sandučiće, nakon čega biljke niču već za 10-tak dana, za što pak treba osigurati temperaturu od 15 do 20 stupnjeva C. Postupak je prilično jednostavan. U sandučiće ispunjene kompostom lagano rasporedite sjeme u plitkom sloju, a potom pažljivo nanesite tanki sloj treseta.

Treset je nužno pažljivo navlažiti (sitne ručne prskaljke) i prekriti plastičnom folijom. Ovako pripremljeni sandučići čuvaju se na tamnom mjestu sve dok biljčice ne počnu izbijati. Nakon što biljke izbiju, plastična folija se uklanja a sandučići se iznose na svijetlo i prozračno mjesto. Pošto se pojave prvi listovi, sadnice presađujemo u odgovarajuće kontejnere. Na ovaj način pripremljene biljke, koje su se dobro i kvalitetno ukorijenile, možemo posaditi na željeno mjesto u vrtu.

Razumljivo da se pri tomu moramo ravnati i s vladajućim klimatskim prilikama. A za uspješan uzgoj kadifice zahtijevaju propusna tla čiji pH iznosi 5,5- 6,5. Razmak sadnje kod afričke kadifice obično iznosi 30-45 cm, dok je on kod francuske kadifice nešto manji te iznosi 20 do 25 cm. Pored redovite njege i prihranjivanja poželjno je biljkama revno otklanjati ocvale cvjetove a sve kako bi do izražaja došla ljepota i sjaj novonastalih cvjetova.

2 Komentari

  1. Kad se mogu cvjetovi Kadifice brati za sjeme?
    Ili kako kadifice spremiti preko zime,beru li se samo cvjetovi ili???
    Hvala na odgovoru

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.