Uzgoj ljubica

1045

Ljubice su male biljčice, malih cvjetića plave, bijele i crvene boje.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Tlo mora biti rahlo, bogato s dovoljno hranjiva, sposobno zadržati potrebnu vlagu, ali da ne zadržava suvišnu vodu. Ako posebno pripremate gredicu za ljubice, dodajte komposta kod pripreme (okopavanja) gredice prije sadnje.

Odaberite sunčano, polusjenovito ili lagano sjenovito mjesto. Ako se sjetite gdje u prirodi nalazite ljubice, tada ćete znati odabrati pravo mjesto za njih u vašem vrtu. Osim toga, mjesto za ljubice ovisit će o vrsti ili hibridu koji sadite, jer se mogu malo razlikovati međusobno u zahtjevima na gredici.

Primjerice, imate ljubice na mjestu koje vam ne odgovara ili želite napraviti bogatu gredicu s ljubicama, tada ju iskopajte s dovoljnim grumenom zemlje i presadite na mjesto koje želite. Iza sadnje i presađivanja, sadnice treba redovito zalijevati.

Kao i sadnice drugog ukrasnog bilja, tako i ljubice možete kupiti u proljeće. Pazite da sadnica ima zdrave listiće i pupove, izbjegavajte sadnice koje su počele venuti ili imaju listiće koji su počeli žutjeti.

Sadnja sadnica na gredice može početi potkraj travnja. Najpovoljnije vrijeme sadnje odredite prema vremenskim uvjetima koji će biti u proljeće. Općenito rečeno, sadnja počinje u travnju. Zbog toga sjetva mora biti obavljena ranije, a to bi bilo u veljači. Posijte sjeme u sandučiće ili u klijalište.

Posijano sjeme pokrijte vrlo tankim slojem rahle zemlje. Klijalište pokrijte prozorima, a ako ste sijali u sandučić, tada ga prekrijte staklom. Preko toga postavite crnu foliju, jer ljubice kliju u tami. Ne zaboravite lagano vlaženje. Kada je sjeme proklijalo i razvili se prvi listići, maknite sjenilo (crnu foliju) i smanjite vlaženje.

Nakon dva tjedna biljčice će se pokazati i malo izrasti (pokazati se listići). To je vrijeme kada treba skinuti prozore na klijalištu ili ukloniti pokrov (staklo) sa sandučića koji ste držali u sobi. Mlade biljčice naviknut će se na nove uvjete. Kada dođe vrijeme za presađivanje na gredice, biljčice bi trebale biti čvrste, lijepih zelenih listića.

Kada imate ljubicu u vrtu na gredici, tada ju morate držati pod kontrolom, jer ona je dosta agresivni stanovnik. Zbog laganog zakorjenjavanja i samozasijavanja, ona odjednom može postati prava napast, no ako ju redovito plijevite i kontrolirate njezin rast, možete ju držati pod nadzorom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.