Intergirana zaštita od korova i glodavaca u vinogradima

954

Širina herbicidnoga pojasa u suzbijanju korova ne smije prijeći prosječno 1/3 međurednog razmaka.

sadnja vinograda

U međurednom se prostoru kosi tratina, a korove u uskom pojasu redova treba suzbijati ekološki prihvatljivim herbicidima. Pri tome se pokušava uporaba herbicida što više smanjiti. Suzbijanje korova u vinogradima do 3. godine starosti ne provodi se herbicidima, a i u starijim vinogradima može se katkad i preskočiti. Tijekom zime neka pojas u redovima djelomično ozeleni, jer to omogućava potrošnju viškova gnojiva, sprječava eroziju i čini zaklon korisnim kukcima i grinjama.

Pri uporabi proizvoda na osnovi glifosata postižu se najbolji učinci tijekom jeseni, poslije berbe. Proizvodi na osnovi oksifluorfena, terbutilazina rabe se samo u proljeće. Tijekom ljeta, ako je jaka zakorovljenost, rabe se proizvodi na osnovi glufosinata. Pri suzbijanju korova također treba voditi računa o rezistentnosti i pokušati što češće mijenjati proizvod. Cidokor, Herbocor, Glyphogan 480SL, Boom effect, Herkules 480 SL, Clinic, Dominator, Cosmic,Tender, Glyfos, Mentor, Total 480 SL, Round up bioactiva, Oxalis Herbocid, Glifomal 480Sl, Total bio, Pin 480, Terazin total KS, Ouragan sistem 4 EC Goal, Galigan 240EC, Verton (EC), Gallus (EC) Basta – 15, Terazin Total.

Za suzbijanje štetnih glodavaca u voćnjacima (Arvicola terrestris – voluharica i Apodemus sp. – poljski miševi) proizvođači smiju rabiti sve vrste zatrovanih mamaka koji su registrirani za tu namjenu u RH (registracija za uporabu na otvorenom). Postupak postavljanja mamaka mora biti usklađen s uputom proizvođača. Pri uporabi zatrovanih mamaka proizvođači moraju onemogućiti pristup domaćih i divljih životinja. Nije dopuštena primjena bilo kojeg kemijskog sredstva po čitavoj površini tla.

Proizvođači se mogu služiti svim oblicima mehaničkih i vodenih klopki te različitim sredstvima s repelentnim djelovanjem (odašiljači zvučnih i magnetnih valova i dr.).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.