Jesenska sadnja lukovica

2517

Upravo sad s dolaskom jeseni vrijeme je kad krećemo sa sadnjom lukovica. Pogledajmo vrt, potražimo prazna mjesta kojima nedostaje živost, mjesta u vrtu koja želimo istaknuti, kao ulaz u dvorište, obrub uz terasu, predulazni prostor u kuću.

To ćemo, svakako, istaknuti koloritnošću boja koju u punoj cvatnji daju lukovice. Nakon odabira pozicija u vrtu odaberimo svoje najdraže boje, uskladimo s ostalim raslinjem u vrtu i krenimo u trgovinu po svježe ovogodišnje lukovice.

Lukovice je najbolje saditi u skupinama u obliku željenih oblika(kruga, elipse, traka i dr.) uz kombiniranje nekoliko boja. Lukovice traže srednje teška do laka tla, izbjegavati teška glinena tla gdje se zadržava suvišna voda jer može doći dio truljenja i češće pojave bolesti lukovica. Ukoliko je potrebno popravite strukturu tla dodavanjem određene količinu pijeska, komposta, te ukoliko je potrebno obaviti drenažu

Najpovoljnije vrijeme sadnje je od početka rujna pa do konca listopada. Potrebno je da lukovice stignu razviti korijen prije zime. Dubina sadnje ovisi o strukturi tla, pa u teža tla lukovice sadimo na dubinu dvije visine lukovica, na lakšim tlima na dubinu tri visine lukovica. Vrijedi pravilo da se krupnije lukovice sade dublje dok sitnije pliće. Tlo je poželjno malčirati kako bi se lukovice zaštitile od smrzavanja tijekom zime.

Pojedine vrste lukovice se mogu pospješiti da ranije procvjetaju i ukrase vaš dom već za božićne blagdane pa pored sadnje u vrt, posadite lukovice i u ukrasne lonce.

Tulipan je donesen u Europu sredinom 15 stoljeća s područja Turske. Intenzivno se uzgajao u zapadnoj Europi, posebno Nizozemskoj koja je sinonim za tulipane. Danas postoji službeno registrirano preko 5500 sorti tulipana podijeljeno u 14 skupina. Postoji čitav niz boja i varijacija na boju latica tulipana što nam daje veliku mogućnost u kombiniranju boja. Koriste se u velikom broju kao rezano cvijeće i za dekoraciju vrtova i balkona. Cvate od veljače do svibnja, ovisno o vrsti.Tulipani se mogu uzgajati na balkonu i procvast će već u rano proljeće.

Pripremite sandučić za sadnju, s otvorima na dnu, stavite sloj glinopora i napunite zemljom za lončanice. U rujnu posadite lukovice u sandučić. Pripremite dvostruko veću kartonsku kutiju, na dno stavite izgužvan novinski papir, položite unutra sandučić s posađenim lukovicama, prostor do stijenki kutije ispunite zgužvanim novinama do vrha kutije i kutiju dobro zatvorite. Zgužvane novine služe kao izolator, pa je važno da su dobro natisnute i okružuju sandučić s lukovicama. Kartonsku kutiju s lukovicama stavite na zaštićeno mjesto na balkonu i pustite da prezime. Koncem ožujka otvorite kutiju i uklonite gornji sloj novinskog papira, a u travnju sandučić izvadite iz kutije stavite uz osunčani balkonski zid, kad se pojave prvi cvjetni pupovi sandučić stavite na njegovo stalno mjesto. Najpogodnije su rane sorte koje cvjetaju sitnijim cvjetovima.

Narcis je prilično proširena biljka sa 27 varijeteta i nekoliko tisuća sorti. Koristi se kao rezano cvijeće ali i za ukrašavanje vrtova jer pripada u prve vjesnike proljeća. Sade se standardno u vrtove, ali se mogu pospješiti da ranije procvjetaju u prozoru vaše sobe. Nabavite lukovice blizance (dvije lukovice u jednoj ljusci). Posadite ih sredinom rujna u plitke posudice ispunjene hranjivim pjeskovitom zemljom tako da vrat lukovice viri iz zemlje. Posudu s lukovicama ukopajte 20 cm duboko u zemlju u vrtu da razviju snažno korijenje. Sredinom siječnja ih iskopajte i držite tjedan dana na hladnom i tamnom mjestu, tek s pojavom svježih zelenih listova premjestite ga na prozorsku klupicu na temperaturu oko 15 stupnjeva. Zalijevati redovito i obilno mekom vodom.

Prve lukovice zumbula donijete su u Europu s Bliskog istoka u 16. stoljeću. U vrtovima se sade u kombinaciji s drugim biljem ili samostalno. Cvjeta od prosinca do travnja. No, želite li imati rascvjetale zumbule za božićne blagdane, pravodobno nabavite preparirane lukovice. Izaberite velike, zdrave i snažne lukovice. Nabavite posebno oblikovane staklenke s proširenim vrhom da se može smjestiti lukovica. U staklenku ulijte prokuhanu vodu, ubacite štapiće drvenog ugljena da se spriječi truljenje ili zamućenje vode.

Postavite lukovicu na vrh, s malim razmakom iznad vode, ali da ne dotiče vodu. Staklenke držati na hladnom i mračnom mjestu na temperaturi do 10 stupnjeva sve dok dugačko korijenje ne ispuni staklenku. Po potrebi nadopuniti prokuhanom vodom. Dobro ukorijenjene lukovice prenijeti na toplije mjesto, ali izbojke pokriti neprozirnim papirom i pustiti da cvjetni pup rastom nadigne papir. Pospješiti se mogu, rane, srednje rane i kasne sorte zumbula, pa nabavite lukovice s različitim vremenom cvatnje kako bi imali prigodu uživati u cvjetovima zumbula od prosinca do ožujka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.